Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Gryning över Kalahari av Lasse Berg

Gryning över Kalhari av Lasse Berg

Jag har ju en etikett på bloggen som heter ”vara människa” och sällan har något passat så bra där som den här boken, ”gryning över Kalahari”, av Lasse Berg.

Jag har hört den som ljudbok, tyvärr inte inläst av Lasse själv. Den handlar om människans ursprung. Från början är vi ju alla afrikaner. I trakten kring Kalahariöknen lever människor än idag på det mest ursprungliga sätt för människor vi kan hitta på planeten. Som jägare och samlare och såsom det mänskliga livet sett ut i hundratusentals år.

Det finns mycket att lära från historien om att vara människa. Jag tänker återkomma med några perspektiv på bibelns texter om paradiset och syndafallet den närmsta framtiden. Nu vill jag egentligen bara rekommendera boken. Den är väldigt intressant. Lasse Berg har under lång tid rest runt och mött ledande forskare och experter på mänsklighetens ursprung och förhistoria.

Boken ruckar en del föreställningar om människan omkull. Som att vi skulle vara våldsamma till vår natur, eller att människan är en produkt av stenhård utslagning genom tiderna. Det är helt enkelt inte sant. Det är samarbete som är människans stora framgångsrecept.

Mer kommer alltså!

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.