Jag lär mig om naturliv från skogsmulle |
Genom min läsning av Lasse Bergs ”gryning över Kalahari” som jag tjatar mycket om just nu fick jag ett och annat att tänka på när det gäller vad bibeln berättar om människans ursprung.
Bibeln berättar som bekant om att Gud skapade människan och satte henne i Edens lustgård. Där fick Adam och Eva i uppdrag att ge namn åt djuren och att föröka sig och uppfylla jorden. De hade att plocka av frukterna och levde så vitt jag förstår ett väldigt skönt liv.
Det intressanta är att den bild Lasse Berg ger är lik på flera sätt. Tillvaron för de första människorna var inte en allt igenom förfärlig tillvaro som sedan blivit bättre i takt med att vi blivit bofasta och nu har fabriker och bilar. Nej, de första människorna levde av allt att döma riktigt bra.
Vegetarianer var de nog inte, människans hjärna har kunnat utvecklas till det den är idag tack vare en diet på fisk och proteinrika födor. Dock var jägar och samlar-livet ett skönt liv. Arbetsinsatsen låg kanske på 1-3 timmar om dagen, resten av tiden umgicks man och ägnade sig åt gruppstärkande sociala aktiviteter typ. Samarbete är ju människans stora fördel mot andra arter. Efter vad man kunnat se var sjukdomarna få och stridigheterna med andra grupper i samma trakt väldigt sällsynta.
Lasse Berg går så långt att han säger att människan är i grunden god. Vi vill samarbeta och hjälpa varandra. De vi står varandra nära är vi beredda att göra mycket för (jämför med det jag skrivit om anknytning och om Jesper Juuls bok). Ett mer nyanserat sätt att uttrycka det är att vi har potential för både gott och ont eftersom vi så gärna vill samarbeta, det gör vi ju som bekant både med vår mamma och med arbetsplatsens mobbare.
Det fanns klara begränsningar för hur många människor det fanns plats för på jorden under jägar-samlartiden. Kanske 8 miljoner människor, det gick ju åt stora områden att ströva på.
Jag tycker det här ger intressanta perspektiv på bibelns skapelseberättelser. Har det ändå funnits en slags tillvaro i stil med edens lustgård, en god ursprunglig gemenskap som vi kan spåra historiskt?
Ännu mer spännande blir det nästa gång för då ska jag skriva om syndafallet enligt Lasse Berg!
Vad säger du, tycker du det är ok att försöka jämka ihop bibelberättelser och arkeologi på det här sättet?
Lämna ett svar