Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Konsten att upprepa sig som Paulus

Nytänkande är också viktigt

Här är något att tänka på för alla och i synnerhet för alla predikanter som nog kan hitta tröst i detta.

I Filipperbrevet kapitel 3 vers 1 skriver Paulus:

”Alltså, mina bröder, gläd er i Herren. Att jag upprepar vad jag redan har sagt besvärar inte mig, och er ger det trygghet.”

Det är en positiv värdering av upprepningen. Upprepning ger trygghet. Om tankar ska kunna få fäste och förändra våra liv så måste de få chansen att sjunka in och det kan ta tid. Också i trons och gudstjänstens sammanhang är det viktigt att känna igen sig och vila i det bekanta så att man kan befästa det och sedan kanske ta ännu ett litet steg och ta till sig ytterligare något. Vi har ofta för bråttom, det går att stava på Vår Fader hela livet och hitta nya saker i den, det vittnar många om. När något får sjunka på djupet kan Bibeln plötsligt börja läsa oss och höra ihop med våra egna livsberättelser!
Som predikant kan det ibland kännas som att man talar om samma saker om och om igen. Då är det en tröst att ta till sig den lilla versen från Filipperbrevet; vi behöver inte besväras av det.  Dels är det säkert nytt för någon annan, dels tål det att upprepas om det är viktigt.

Kommentarer

Ett svar till ”Konsten att upprepa sig som Paulus”

  1. Profilbild för Gerd ♥

    Bra att tanka på och tänka på!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.