Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Vem är en riktig kristen?

Vit dopklänning, för att ikläda sig gemenskapen med Jesus

Efter att nu ha skrivit om att de flesta av oss kristna kanske i själva verket är praktiserande ateister och om hur man då kan göra praktik som kristen kanske det är läge att skriva några rader till alla som undrar ”är jag en riktig kristen”, vem är det?

Skolbokssvaret är att det är dopet och tron som utmärker den kristne (oavsett i vilken ordning de kommer). Många tror felaktigt att ”kristen är den som har blivit en felfri människa” eller något sådant men så är det alltså INTE. Kristen är man inte genom egna prestationer utan för att Gud gjort en till det.

Dopet är oftast lätt att veta om man har eller inte. Tron kan vara knepigare. Hur vet man om man har en tro som gills?

Först vill jag säga att tro och dop hör ihop. Att tro är att lita på att de löften Gud gett i dopet (jag är med dig alla dagar till tidens slut) gäller också mig och också just nu, oavsett hur det känns. Dopet är liksom det objektiva tecknet som förenar våra liv med Jesu död och uppståndelse.

Är du osäker på om din tro är tillräcklig och om den mest är tvivel så vill jag ge några uppmuntrande ord. Tro är inte något vi presterar, det är ytterst sett något Gud själv skapar i oss med sin helige Ande och lär oss att förlita oss på honom. Det betyder att även den lilla svaga tro vi har är Guds verk. Guds Ande är verksam redan om vi så bara önskar att vi hade en tro. ”Betänk, Herre, att vår törst efter dig är ditt eget verk”, skriver Augustinus.

Det man också kan göra om man har svårt att tro är att be. Har du svårt att hitta ord så be

”Jesus, jag har svårt att tro, hjälp mig!”

Nu har du bett. Gud har lovat att höra den bönen. Och ber man till Gud i Kristus är man kristen. Kanske är man en dålig kristen med svag tro men ändå! Det som spelar roll är att du vänt dig ut från att bara lita på dig själv till att be Gud om hjälp, den handlingen är en handling av tro. Du ska inte väga och mäta din tro och lita på den. Du får lita på att du är i Guds hand och att Gud håller sina löften från dopet.

Kommentarer

2 svar till ”Vem är en riktig kristen?”

  1. Profilbild för Melody and M.E

    Jag hamnade här av en slump och har läst flera av dina inlägg! Jag respekterar varje människas tro och yrkesval, men efter att ha läst ditt senaste inlägg så förstår jag ännu bättre varför jag är ateist!Önskar dig en bra söndag!M.E

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      En bra söndag önskar jag dig också, och roligt att du hittat hit till bloggen! Om du vill får du gärna skriva mer om vad det är du tycker är fel/dumt/stötande i det jag skriver, antingen här eller till tomas.jarvid@svenskakyrkan.se. Jag vet inte om det kan uppfattas som att jag desperat försöker räkna in så många som möjligt som kristna men min avsikt med det här inlägget var att påminna om att kristen tro inte handlar om egen förträfflighet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.