Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Att sluta tycka synd om andra

Ibland är det jobbigt. Hjälp gärna men tyck inte synd om.

Jag har tänkt en del på det där med att tycka synd om någon. Vid första anblicken verkar det ju vara väldigt snällt att tycka synd om den som råkat ut för något. Att det uppstår medkänsla i oss när någon drabbas av något svårt är förstås fint men sedan?

Man känner sig ju helt klart snäll och god när man tycker synd om någon. Man kanske till och med ”i all medkänsla” talar med andra om hur svårt någon har det och känner sig goda allihop?

Jag minns några människor jag mött där jag fått känslan av att de tyckt synd om mig på något sätt. Det syntes i blicken och hördes på rösten att de liksom var extra skonsamma mot mig och det var inte någon speciellt rolig upplevelse. Jag kände mig oerhört förminskad. Som en som man inte kan räkna med speciellt mycket av. Nästan som en som är lite mindre människa?

När jag själv möter människor som har det svårt på något sätt försöker jag tänka på den erfarenheten. Ingen behöver att jag tycker synd om dem. De kan behöva min medkänsla, mitt engagemang och min hjälp men inte att jag tycker synd om dem. Precis som jag vill väl också du bli behandlad som en kompetent och klok människa även om du har det svårt just nu?

Jag har aldrig hört någon tala om detta. Håller du med eller är jag ute och cyklar?

Kommentarer

15 svar till ”Att sluta tycka synd om andra”

  1. Profilbild för Gerd ♥

    Man är ju oerhört känslig när man är i ett ”syndfullt” tillstånd, d.v.s. man har det tillfälligt svårt.Då vill man ha empati, en kram, bli lyssnad på, men respekterad som den kloka och framåt människa man är. Annars kommer man aldrig framåt!Jag håller med dig!

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Det där var väldigt klokt kommenterat Gerd!

  2. Profilbild för Rosa
    Rosa

    Jag tror det är livsfarligt att tycka synd om nån. Då lär man ju att den är hjälplös, och inte kan något. Jag har träffat på en del såna personer och här väll själv också hamnat i ”inlärd hjälplöshetsträsket.”

  3. Profilbild för Rafael
    Rafael

    Hej har försökt googla om meningen, betydelsen av påståendet: tycka synd om!
    Har funnit och återkommit till detta kloka inlägg. Tack Gerd för dina insiktsfulla observationer. Jag känner mig själv så förminskad och nedvärderad när människor i en ledsam ton säger att dem tycker synd om mig! Eller om någon annan likaså, undrar om det inte är en känslomässigt mental stämmning folk projicerar på en för att det är så dem själva känner och sedan därmed säger; Jag tycker såå synd om dig… Tyck inte synd om mig tack det hjälper inte mig…
    (skulle jag då vilja säga:-)

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Hej Rafael och roligt att du hittat hit och att du gillar bloggposten.

  4. Profilbild för Mrs
    Mrs

    Jag har nära som tycker synd om mig men det hjälper inte mig, precis som ni säger. Det känns istället oerhört förminskande. Hur kommer man åt det, vad ska man säga för att väcka en tanke i personen? Skulle vilja ställa en motfråga nåt med hur hjälper det mig eller vad menar du eller nåt liknande.
    Tack för att du skriver om fenomenet Tomas.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Roligt att det jag skrivit kan vara till glädje och igenkänning. Jag funderar på vad du skulle kunna säga, det beror ju mycket på hur nära ni står varandra och hur lätt det alls är att prata om saker på djupet. För att undvika att andra går i försvar men att man ändå får sitt sagt är det ofta en bra grej att säga något i stil med att ”när du säger X till mig så känner jag Y och jag tror inte att det leder till något gott”, då har man ju bara uttryckt vad man själv känner och då har man ju alltid rätt. Nu kanske jag var för snabb att komma med råd, du får avgöra om det är till någon hjälp. Roligt att du hittat hit till bloggen!

  5. Profilbild för K
    K

    Jag lider oerhört mycket av att jag tar på mig andras mående och tycker synd om andra människor, jag försöker hjälpa till när någon jag tycker synd om inte ens bett om det och kan må dåligt själv och gråta och försöka hitta lösningar åt andra utan att dom ens vet om det. Det tar enormt mycket energi från mig. Hela jag är som en vandrande sorg och det blir inte mycket till övers åt mig själv.Jag vill bli av med detta. Jag tycker det var intressant och klokt skrivet Thomas och ni andra.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Tack för det du delar K! det är ju verkligen också en sida av saken, att det blir en onödig börda.

  6. Profilbild för Annsofi
    Annsofi

    Mycket bra! Om man har det svårt så behöver man kraft, ”tycka synd om” tar bort kraften.
    ❤️

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Håller med dig!

  7. Profilbild för Märith Fransson
    Märith Fransson

    Hej Thomas J.!😊
    Du är inte ”ute och cyklar’.
    Att uttrycka sig såsom ” Jag tycker synd om han ,henne, den eller de,det kan vara någon grupp, kanske någon familj eller dyl.
    det är ett sätt att förminska,det är ett utövande av ”härskarteknik”ett uppfyllande av ett behov av den/de som uttrycker sig så, av att få känna sig god,vad bra jag/vi är i jämförelse med..
    En självgodhet, att få höja sig själv på bekostnad av den /de man säger sig tycka synd om,alltså förminskar..ringaktar…

    Medkänsla är en helt annan sak,vi behöver våra medmänniskor i svårigheter som vi alla kan drabbas av mer eller mindre, att våra medmänniskor finns där, ej i ett avståndstagande,som det ju är i att ” tycka synd om”,som är att förminska och även är ett ”hyckleri”

    Fråga sig i stället:” Vad kan jag/vi göra för att hjälpa till?
    Vi kan aldrig förutse vad livet har i beredskap åt oss..

    I varje människa, i varje familj, i varje grupp så finns det en oerhörd positiv kraft och pontentsial och kunskap, som vi ska lära oss att se, och visa ödmjukhet och respekt inför,som vi ska ta tillvara på,som vi alla var och en behöver,som vårt samhälle behöver för…
    Märith

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Fint Märith! Och roligt att du hittat hit till bloggen!

  8. Profilbild för Berta
    Berta

    Lästa detta och förstår precis vad du menar men håller inte riktigt med. Jag kan själv ibland känna mig ledsen och börja tänka på andras problem och tycka synd om nästan alla mina väninnor och bekanta. Kan vara riktigt ledsed för att jag tycker synd om dom, men inte menar jag att vara förminskande eller att ta bort deras ”kraft”. Det är endast en känsla jag behöver få ut mig och menar aldrig att vara elak, snare handlar det om folk jag bryr mig mycket om och alltid vill det bästa. Vad tänker ni om detta?

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Hej Berta! Vilket fint svar du skriver. Jag håller helt med dig om att det är gott att känna med och tycka synd om olycksdrabbade vänner. Det är ett bra tillägg som jag borde tänkt på själv. Det jag skrev handlar väl mer om bemötandet än om själva känslan, och kanske dessutom att ju mer genuint man verkligen bryr sig om människor desto bättre går det också att tycka synd om dem utan att det blir förminskande?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.