Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Vad betyder prästens krage?

Vad betyder egentligen prästens krage? Nu menar jag inte vad den har för ursprung och symbolik även om det vore intressant att fördjupa sig i. Idag handlar det om vad det betyder för dig och mig när vi möter en präst eller diakon i krage. Tankarna är från Sam Wells föredrag på präst och diakonmötet i Borås men jag har faktiskt skrivit något liknande (fast om mitt nätalias FaderTomas (ja, töntigt, jag vet) i bloggposten Fader Tomas och Batman (fast numera har jag bara ett facebookkonto).

Nåväl.

Kragen är ett erbjudande.

Människor relaterar väldigt olika till prästkragar. En del tycker det är fint, för andra blir det som att det är ens dåliga samvetet som kommer på besök. Sam Wells menar i alla fall att kragen i alla lägen betyder att här finns någon som man kan tala med på djupet. Du bestämmer hur djupt du går men jag som präst är beredd att gå så djupt som du vill.

Sam Wells talar på präst och diakonmötet

Kragen är signalen att om du vill så kan du prata med mig. Om du vill kan det vara dags för ett av ditt livs viktiga stunder. Det kanske inte är rätt tillfälle för dig nu och då är det ok men för mig är det alltid rätt tillfälle. Jag kommer inte att byta ämne eller berätta om något annat mycket mer intressant som jag själv varit med om eller bli besvärad. Skjortan betyder att jag finns där för dig.

Kragen är ett erbjudande. Det var väldigt bra uttryckt. Må jag alltid lyckas leva upp till det erbjudandet.

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.