Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

"Jesus är på min sida", ett minibibelstudium

Theodor Rosevelt ridande på simmande älg. Älskar mest äventyret?

Nu, den 17e söndagen efter trefaldighet ingår de här korta verserna från lukasevangeliet i evangelieläsningen:

Luk 12:13 Någon i hopen sade till honom: ”Mästare, säg åt min bror att dela arvet med mig.” 14Han svarade: ”Vem har satt mig till att döma eller skifta mellan er?” 15Och han sade till dem: ”Akta er för allt habegär. En människas liv beror inte av överflöd på ägodelar.”

Det var sed på Jesu tid (och det har nog funkat på liknande sätt i de flesta tider och kulturer) att man kunde vända sig till en rabbin och be honom hjälpa till att avgöra konflikter mellan flera personer eller parter. Nu är det en som söker upp Jesus för att be om hjälp. Notera att han snarare gör det i syfte att få Jesus att företräda hans intressen än vara opartisk! ”Säg åt min bror”.

Jesus är inte intresserad och det är inte så konstigt heller. Den som sökt upp honom är förmodligen inte speciellt intresserad av Jesus eller vad han har att ge. Han vill ha sina pengar och tänker att han kan få Jesus på sin sida mot sin bror och få dem. Det är egentligen inte Jesus han är intresserad av, Jesus är bara ett medel för det han egentligen vill ha. Åtminstone i det här fallet. Jesus ser förstås vad det är som pågår och det är därför han varnar för habegäret, det är det som egentligen styr mannens liv.

Är vi verkligen intresserade av Jesus och det han vill ge? Eller ber vi på samma sätt, för att få Jesus att se till att vi får det vi egentligen vill ha? Gud är nog inte annorlunda än oss, han vill att vi söker honom för hans egen skull…

Kommentarer

2 svar till ”"Jesus är på min sida", ett minibibelstudium”

  1. Profilbild för Inger Lindeskog

    Skillnaden mellan Gud och oss är nog större än vi tänker. Gud vill ge av sitt överflöd och göra oss rika, medan vi mest tänker på att bli rika på egen hand, för egen maskin.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Roligt att du hittat hit Inger!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.