Bara Gud är en bra gud


Jag testar ett nytt sätt att lägga upp predikningar. Nu via ”söndaghelaveckan”. Där finns undervisning från en mängd olika församlingar av olika samfund smalade. Med lite flax hamnar det också på itunes så småningom. Jag återkommer när jag fattat mer. Det här är i alla fall det jag sa på högmässan i söndags, håll tillgodo! Det är den predikan som heter ”rik inför Gud” som är den senaste. Det som är extra häftigt är att nu finns jag för nedladdning på iTunes också, podden heter ”söndaghelaveckan” men man kanske till och med kan söka på mitt namn? Nog om *mig*, här är predikan:

Luk 12:13ff

Någon i hopen sade till honom: ”Mästare, säg åt min bror att dela arvet med mig.” 14Han svarade: ”Vem har satt mig till att döma eller skifta mellan er?” 15Och han sade till dem: ”Akta er för allt habegär. En människas liv beror inte av överflöd på ägodelar.” 16Sedan gav han dem en liknelse: ”En rik man hade fått god skörd på sina jordar. 17Han tänkte för sig själv: ’Vad skall jag göra? Jag har inte plats för hela skörden.’ 18Han sade: ’Så här skall jag göra. Jag river mina lador och bygger större så att jag får rum med säden och allt annat jag äger. 19Sedan kan jag säga till mig själv: Nu min vän är du väl försörjd för många år framåt. Du kan vila ut. Ät, drick och roa dig.’ 20Men Gud sade till honom: ’Din dåre, i natt skall ditt liv tas ifrån dig, och allt du har lagt på hög, vem skall få det?’ 21Så går det för den som samlar skatter åt sig själv men inte är rik inför Gud.”

Vad är det för fel på mannens planer? Har jag fattat det rätt att Gud tar kål på honom för att han bygger lador, det är ju jättekonstigt! Är rikedom och pengar något dåligt? Vad är verklig rikedom egentligen?

Frågorna hopar sig när man läser dagens texter, det är väldigt utmanande, speciellt i vårt land tror jag. Vi lever ju i ett samhälle där det är väldigt, väldigt många som har ett överflöd av saker och ekonomiska resurser. Aldrig har vi varit så rika som nu. Det kanske vi inte ens märker för vi jämför oss hela tiden med de som har lite mer, grannen eller klasskamraten. Vi ser det vi inte har.

Rätt krasst uttryckt i predikaren i gamla testamentet som vi just hört – ”den som älskar pengar blir aldrig mätt på pengar, och den som älskar rikedom får aldrig nog”.

Jesus ger en riktigt kärv liknelse. Han beskriver en man som vi nog skulle säga är smart och affärsmässig. Han får en bra skörd och ser chansen att trygga sin tillvaro genom att magasinera i större lador. Om det säger Gud ”din dåre, i natt ska ditt liv tas ifrån dig, vem ska få allt det här då?”. I förstone kan det se ut som att Gud tar livet av honom men det är inte det som händer, det som händer är att Gud talar till mannen och berättar för honom det Gud i sin större kunskap vet, att mannens tid är ute. Vi ska ju alla dö, ingen av oss vet när. Vad tjänar det till att du har din stora skörd i en större lada då, frågar Gud.

I dagens epistel (som vi inte läst?) finns några ord som ofta felciteras. Det står INTE Pengar är roten till allt ont. Det står ”kärleken till pengar är roten till allt ont”. Det är kärnan i alltihop. Det är kärnan när det handlar om säd, och när det handlar om pengar och om det handlar om andra ägodelar, eller om det handlar om status eller något annat. Det som spelar roll är vilken plats sakerna har i våra liv. Om de får vårt hjärta eller inte.

Alla människor har en gud, så säger den kristna tron. Frågan är bara vilken Gud vi har, vad som får Guds plats i våra liv. Kärleken till dem kan göra pengarna till en gud, önskan om att andra ska gilla mig kan göra deras gillande till en gud i mitt liv. Varken pengar eller vänner är förstås något ont eller dåligt, det är bara att vi tror de kan ge oss det vi djupast inne längtar efter. Och det kan de inte.

Mannen med ladorna har kallt räknat ut hur han ska bli oberoende och trygg i livet. Men det är bara självbedrägeri! Han vet inte om han ens lever i morgon, hur ska han kunna ha kontroll på livet på egen hand? Hur ska säden i ladorna kunna vara den trygghet han behöver när vi människor är så kortlivade och bräckliga?

Och det verkar som att vi måste välja vem vi ska lita på. Jesus säger att ingen kan tjäna två herrar.

Grejen är den att Gud är god. Han är allt gotts källa och ger oss ständigt livet och glädjen över det. Vi vågar inte riktigt lita på att Gud är god och därför vänder vi oss till mycket sämre herrar. Den som älskar pengar blir aldrig mätt på pengar. Den som älskar makt får aldrig tillräckligt mycket makt, den som vill ha status blir aldrig mätt på status. Men den som söker Gud finner en herre som i själva verket är en herde, en som tar hand om oss och vill oss väl. En som är en riktig Gud med vårt bästa för ögonen! Vi har egentligen allt att vinna på att lita på honom istället men det är uppenbarligen svårt för oss.

Det är också dopdag idag. Detta lilla barn ska få vatten på sitt huvud i Faderns Sonens och Den heliga Andens namn. Ni konfirmander får en grundligare förklaring en annan gång men det viktigaste är i alla fall att dopet är Guds löfte till oss! Jag är med dig säger Jesus, alla dagar, jag vill dig alltid väl. Det gäller inte alls bara alla andra utan just dig. Jag önskar att du vill leva tillsammans med mig och tala med mig och lita på mig att jag är med.

Jesus säger att Gud är som en riktigt bra förälder, och vi är mer eller mindre mogna eller omogna barn. Som god förälder så vill Gud vårt bästa. Det är inte säkert att vi alltid förstår att vara rädda om oss och vara kloka, mina barn hemma tycker det är kul att äta sladdar och klättra på farliga ställen.

Om det nu började lite bistert det här med Jesu rätt kärva ord om girigheten och så slutar vi med att vi får påminna oss den andra sidan av saken. Det finns en Gud som vill vara dig Gud. En som inte begär mer och mer utan som älskar dig för din egen skull. Som lovat att vara med dig alla dagar till tidens slut. Som du kan gå till med alla dina böner i alla omständigheter. Vi får se till att hålla fast vid Gud och inte vid en massa annat som inte kan ge oss det vi innerst inne behöver. Rik inför Gud är den som upptäckt allt som Gud vill ge oss bara av kärlek.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.