• Vandra Vägen
  • Bröli, "pappas pengar" och att vara rik inför Gud
Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Bröli, "pappas pengar" och att vara rik inför Gud

Bröli och hans pappa, bildkälla svt.

Jag lever kvar i temat för söndagen som varit (17e efter trefaldighet); ”rik inför Gud”. Jag tänker på barntv-serien ”pappas pengar” som ska föreställa handla om far och son i Sveriges rikaste familj. De är rätt hopplösa typer men jag älskar det programmet och tycker det är vansinnigt charmigt gjort.

I ett avsnitt vill sonen Bröli testa att tjäna egna pengar. Det går sådär och pappa måste som vanligt rycka ut och curla för honom så att han får en inkomst med minimal arbetsinsats. Bröli själv genomskådar förstås inte vad som händer utan är stolt och nöjd över att tjäna egna pengar…

Jag tänker att det är så med oss människor. Vi är i regel väldigt intresserade av att bli framgångsrika på olika sätt, ofta genom att bli rika. Sedan tar vi det vi tjänat ihop och visar stolt upp det för varandra och kanske även inför Gud ”se bara så mycket jag äger/så bra jag kan sjunga/ så skicklig jag blivit på att bygga flygplan etc.”

Frågan är om det inte ofta är som med Bröli och hans pappa. Vi vill stolt visa upp något som vårt eget när vi samtidigt egentligen är otroligt rika genom det vi får från Gud som hans barn. Varje dag och stund får vi livet och allt gott det innehåller och vi kan inte åstadkomma något som kommer i närheten av det på egen hand, ändå vill vi gärna ha något eget att peka på?

Oftast är vi nog rätt ointresserade av att vara ”rika inför Gud”. Vi är nog däremot väldigt intresserade av att framstå som rika, begåvade, intressanta och så vidare inför andra människor. Men OM vi nu ändå skulle vilja visa upp något inför Gud kanske Gud skulle skruva på sig lite besvärat som Brölis pappa och mena att ”jo, det var ju fint det där men… har du tänkt på att det egentligen kommer från mig alltihop? De där gåvorna och potentialerna, de har jag lagt ner. Allt du har, kan och är är ytterst sett gåvor och lån. Fast det gör inget, det är min glädje att ge dig saker och det borde vara din glädje att ta emot och förvalta gåvor”.

Så säger inte Brölis pappa, han har inte så lätt att uttrycka sig och förklara för sin son.

Be gärna med mig:
Genom dopet hör vi ihop med en oerhört rik familj. En som har oanade rikedomar. Gud, hjälp oss att höja blicken och se det istället för att stirra så mycket på mig och mitt. Amen

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.