Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Om att "pröva allt", ett minibibelstudium

Det är väl inte detta som menas med att pröva allt?
Kanske har du, som jag sett det här bibelordet mer än en gång?

Var alltid glada, be ständigt och tacka hela tiden Gud. Gör så, det är Guds vilja i Kristus Jesus. Släck inte anden, förakta inga profetior men pröva allt. Ta vara på det som är bra, och avhåll er från allt slags ont. 1 Thess 5:16-22 

Förutom det där luriga med att alltid vara glad och alltid be (det tänker jag inte skriva något om nu idag) så finns också orden om att ”pröva allt och ta vara på det som är bra”. De orden hör man allt emellanåt citeras (och jag har gjort det själv) som ett allmänt förhållningssätt till tillvaron där man kan prova på allt och sedan bedöma om det var bra eller inte. Problemet är att det knappast är det det verkligen står i texten.
Tittar man närmare på orden så kommer det där med att pröva allt i samband med att inte ”släcka anden” eller förakta profetior. Det är profetiorna och andarna som ska prövas, det är den rimligaste tolkningen.
Vad betyder då det? Jo, att ta Guds verkliga handlande i vår omgivning på allvar och lita på att Gud faktiskt verkar på de mest oväntade sätt också idag. Samtidigt måste vårt sunda förnuft få vara med så att vi kritiskt ifrågasätter det som inte verkar vara rimligt eller sunt även om det vid första anblicken verkar vara Guds verk. 
Så säger jag om detta bibelord, vad säger du?

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.