Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Det godas problem

En vacker och skön dag för längesedan. Varifrån kommer det goda?

Det talas ofta om ”det ondas problem” eller mer specifikt ”teodiceproblemet”. Kärnfrågan är hur det är möjligt att Gud finns och är god och mäktig när det också finns så mycket ont i världen.

Jag brukar ofta vända på det i tankarna (och här menar jag verkligen inte att förringa mängden av lidande i världen). Hur kan det finnas så mycket gott om det inte finns en god Gud? Vi upplever ändå i regel livet i sig som något gott, ibland även när det är helt orimligt svårt och outhärdligt att leva?

Varifrån kommer allt det goda och vart kan jag gå med min tacksamhet om det inte finns en Gud?

Jag tänker också på Lasse Bergs bok ”Gryning över Kalahari” där han skriver om människans ursprung. Enligt vad forskarna säger idag har vår mänskliga historia inte alls alltid präglats av en bister och mörk strid alla mot alla utan av samarbete och strävan efter goda relationer. Hur mörkt än livet är så kan vi inte bortse från att det många gånger är härligt att leva, vad gör vi med den erfarenheten?

Kommentarer

2 svar till ”Det godas problem”

  1. Profilbild för kerstin cederloo
    kerstin cederloo

    Har arbetat i kyrkan och i vården men har också mött människor säga att det i deras liv har det ofta kommit något gottur deras lidande tex en större förståelse.Ta en enkel sak om du går hungrig en längre tid eller smärtfylld du kan till slut inte tänka på något annat än att du är hungrig eller har ont.Det går lättare att förstå en medmänniska som också är hungrig och smärtfylld.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Det är verkligen att lära sig på det hårda sättet men visst lär man sig! Roligt att du hittat hit Kerstin!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.