Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Ske din vilja. Min då?

MIN vilja? Äh, jag vill ju bara vara lite cool. Eller?

I bönen Vår Fader finns raden ”låt din vilja ske, på jorden så som i himlen”, i gamla översättningen bad (och ber ännu ibland) vi ”ske din vilja, såsom i himlen, så ock på jorden”. Jag brukar allt emellanåt säga liknande uttryck när jag predikar, om Guds vilja. Ofta undrar jag hur det egentligen låter i andras öron. Min egen vilja då, ska jag ge upp den? Så här tänker i alla fall jag:

Det finns förstås mycket i min vilja som inte stämmer med Guds vilja. Synden bor ju i mig och förvrider mig på många sätt. Min djupa vilja är dock fortfarande att göra det goda och att älska min nästa, även om det sällan lyckas fullt ut. Min djupaste vilja ligger nära Guds vilja. När jag med Guds Andes hjälp någon gång lyckas älska som jag egentligen vill har jag inte blivit mindre mig själv utan mer. Att be och arbeta för att Guds vilja ska ske är inget hot mot mig själv. Möjligen mot min själviskhet?

Vad säger du om detta? Har du någon gång haft svårt för när någon talat om att Guds vilja ska ske? Kommentera!

Kommentarer

2 svar till ”Ske din vilja. Min då?”

  1. Profilbild för Piedra

    Nej, jag har aldrig haft problem när någon har talat om Guds vilja, och jag har inte haft svårt för den passagen i Fader Vår heller. Kanske därför att det nog alltid varit min övertygelse om att min vilja och Guds vilja stämmer överens. Sedan är jag ju bara människa, och människor klantar till det. Egot kommer in och blandar sig i, och då går det snett. Men egot sitter på ytan så min ytliga vilja kanske inte alltid stämmer överens med Guds vilja, men min djupaste vilja gör det.

  2. Profilbild för Simon
    Simon

    Jag tycker det kruxigaste är när Guds vilja är att jag inte ska veta, utan lita på att han har ordning på mitt liv, och låter sin vilja ske.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.