• Vandra Vägen
  • Tycker du illa om i onödan? Om kognitiv dissonans.
Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Tycker du illa om i onödan? Om kognitiv dissonans.

Tomten på en elefant mitt i stan? Du måste ha sett fel?

Är vi elaka mot människor vi hatar? Eller är det tvärt om? Hatar vi människor som vi är elaka mot?

Jag stötte för en tid sedan för första gången på begreppet ”kognitiv dissonans”. Det är ett svårt ord men innebörden är att vi alltid strävar efter att få ihop vår tillvaro så att den blir sammanhängande och begriplig. I det ingår att vi vill tro att vi handlar rationellt och försvarbart. Om det vi gör inte går ihop med våra värderingar eller om det vi ser inte går ihop med våra förväntningar på hur världen fungerar så blir det känslomässigt konstigt för oss. Då vill hjärnan jämka ihop. Ofta går det till så att vi efteråt minns händelser på ett för oss mer begripligt sätt men inte som det verkligen gick till… Om du skulle gå förbi en tomte på en elefant på din vanliga morgonpromenad till exempel skulle kanske hjärnan sortera bort den för att det är en alltför avvikande och osannolik syn.

Nu till frågan. Det kan mycket väl vara så att vi inte bara är snälla mot de vi tycker om och elaka mot de vi inte tycker om. Snarare börjar vi ofta tycka illa om människor vi är elaka mot och tycka om människor vi är snälla mot. Det har med den kognitiva dissonansen att göra. Vi vill så gärna tänka att vi har koll och handlar rätt. Om jag råkat vara taskig mot Kalle vrider och vänder hjärnan på det tills jag ”förstår” att det i själva verket är för att Kalle är en så dålig människa jag gjort så. Likaså den jag är snäll mot, där letar hjärnan efter sympatiska drag så att jag förstår att det är rimligt att vara snäll mot en så rar människa.

För mig har det här varit en viktig insikt. Det betyder dels att man ska akta sig för att tänka illa om folk, det kanske i själva verket är jag som handlar illa mot dem och inte tvärt om.

För det andra ger det förklaringen till något jag läst hos C.S Lewis. Man ska inte oroa sig för mycket över huruvida man älskar sin nästa eller inte. Om vi handlar som om vi älskar vår nästa så lär vi oss samtidigt att tycka bättre om dem.

Tänk vad intressant hjärna vi har.

Kommentarer

3 svar till ”Tycker du illa om i onödan? Om kognitiv dissonans.”

  1. Profilbild för Piedra

    Ja, och tänk vad rätt Jesus hade: ’Allt vad I viljen att människorna skola göra Eder…” För om man behandlar alla väl, blir det också möjligt att älska alla, vilket både han och människor som Nelson Mandela bevisat.

  2. Profilbild för Urban

    Jag tror jag hade tappat begreppet men dess innebörd minns jag från mina kortvariga studier i beteendevetenskap.Det tydligaste exemplet jag iakttagit hos mig själv var några år senare. På ett extraknäck kom jag att arbeta en del tillsammans med en något yngre kvinna som var mycket annorlunda än jag. Jag upplevde henne som dum, rentav korkad. (Det är givetvis svårt att säga hur det verkligen var – särskilt i de här sammanhangen som öppnar mot ett postmodernt gungfly men jag hade åtminstone en liten samling belägg och vet att min slutsats delades av några av mina kollegor.) Arbetet var inte betungande. Det var främst av säkerhetsskäl som vi arbetade i par. Det var ett arbete där man i hög grad satt av sin arbetstid och jag kom att räkna att tillbringa tid med denna kollega som en av de saker jag satt av. (Det låter inte särskilt vackert detta och är väl knappast något jag bör vara stolt över men till mitt försvar ska jag säga att jag inte kan minnas att jag någonsin var otrevlig mot henne.) Det märkliga var att efter ett par dagar började jag uppleva att det fanns något särskilt mellan oss. Några ögonblick då och då började jag uppleva att vi var ett par. Detta trots att vi båda levde i välfungerande samborelationer och att ingen av oss sade eller gjorde någonting som kunde uppfattas som romantiskt eller närmande. Den förklaring jag kunde hitta var kognitiv dissonans: Jag kunde inte se några vettiga intellektuella eller praktiska skäl att umgås med henne och det behövdes ju egentligen inte för att klara jobbet. Alltså verkade den enda förklaringen min hjärna kunde finna på att det fanns en blind passion mellan oss. När jag väl insett detta tynade villfarelsen bort rätt fort och obemärkt men jag har tänkt på det ibland. Vi har en oerhörd förmåga att lura oss själva och se vad vi vill se. Ett intressant bonusfall är att vikten av otrevlighet på senare år framhållits i raggningsmanualer etc. Kanske finns det relationer som faktiskt börjar på det sättet. Huruvida det är sunt är en omstridd fråga.U.J.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.