|
Vilt segerjubel vid andra världskrigets slut! |
Idag blir det ett minibibelstudium på Vandra Vägen. Jag har ruvat på det sedan fjärde söndagen i advent då det här stod i den gammaltestamentliga texten i gudstjänsterna:
7Härligt är att höra budbärarens steg
när han kommer över bergen,
han som bär bud om seger,
som ropar ut goda nyheter,
bär bud om räddning
och säger till Sion:
”Din Gud är konung!”
8Hör, dina väktare ropar och jublar.
Med egna ögon ser de
hur Herren vänder åter till Sion.
9Brist ut i jubel, Jerusalems ruiner,
Herren tröstar sitt folk
och friköper Jerusalem.
10Herren visar sin makt och helighet
inför alla folk,
hela jorden skall se
hur vår Gud räddar oss. (Jesaja 52, bibel 2000)
Om man tar sig en titt i den grekiska översättningen av gamla testamentet (den var flitigt läst parallellt med den hebreiska och kallas ”Septuaginta” eller ”LXX” eftersom den ska vara gjord av 70 judiska skriftlärda) så hittar man något spännande.
Budbäraren kommer över bergen med goda nyheter och det ord som används då är välbekant; det står ”euangelion”-evangelium! Evangelium är ju för oss en specialterm för genren som är berättelserna om Jesus i nya testamentet men det hade en vardaglig betydelse från början, innan det religiösa språket så att säga absorberade ordet. Som jag har förstått det var det bland annat en term just för segerbudskap. När budbärare kom instörtande i en stad och ropade ut budskapet om en seger så att alla fick höra och glädjas, då var det ett evangelium.
Det är bra att känna till sådana här detaljer för det kan också hjälpa oss att se med nya ögon på hur de första kristna såg på sitt budskap. Budskapet om Jesus är fantastiska nyheter som är värda att ropa ut så att hela världen får glädja sig tillsammans med oss över Jesu uppståndelse och seger. Om vi inte ser på evangeliet på det sättet (än? längre?) så kanske vi missat grejen med alltihop och behöver fördjupa oss?
Jag vill också passa på att önska dig ett gott slut och en ny början så här när 2013 byts i 2014. Det gamla dör men det nya bryter fram, precis som i den kristna tron.
Lämna ett svar