Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Erkännandets kraft och papegojan Pixxi

En sida att sprida kunskap om

Det här är en skärmdump från hemsidan http://www.Pixxi.se som jag blev tipsad om häromdagen. Den drivs av organisationen Våga börja prata. Jag vill gärna sprida kunskapen om dess existens. På sin hemsida skriver de:

”Det finns närmare 2 miljoner barn i Sverige. Enligt Statens Folkhälsoinstitut lever ca 385 000 barn i en familj där en eller båda föräldrarna har en riskabel alkohol- eller narkotikakonsumtion. Lägger man där till de barn som har en förälder med psykisk sjukdom, som har en allvarlig somatisk sjukdom eller som sitter i fängelse blir kategorin barn som anhöriga ännu större. I dagsläget återfinns endast ca 1 % av barn till missbrukare i professionella stödgrupper för barn. Detta visar på att det är många som inte har möjlighet att få den hjälp och det stöd de kanske behöver i sin situation. De flesta av dessa barn finns i familjer med dolt missbruk och är alltså okända av socialtjänsten.”

Det där brukar jag tänka på ganska ofta i mitt arbete med konfirmander och andra barn och unga. Statistiskt sett har jag mött en massa barn som lever med föräldrar med missbruksproblem. De har förstås inte sagt något för det är svåra och skamfyllda saker, dessutom är lojaliteten mot föräldrarna (alltför) stor för att ”skvallra” även om det innebär att man får bära hela bördan själv och tiga.

Jag pratade i telefon med en från organisationen och frågade vad jag kan göra i mötet med barn och unga. Svaret jag fick var att det är viktigt att prata om det. Benämna problemet så att det blir synligt, annars är risken att man tror att man är ensam om att ha det så. Det inbjuder också den som vill att börja prata om hur det är, på sina villkor.

Jag tänker på något jag läste om hur mötet med Jesus förändrade människors liv. Erkännandet, att någon lyssnar och tar på allvar hur ens liv ser ut är oerhört helande och viktigt. När Jesus mötte människor så blev de tagna på allvar och sedda och deras bördor lättade. Att lyssna och finnas till för folk är att gå i Jesu fotspår.

Den hemsidan bilden ovan visar på är till för barn (och snart också vuxna), där kan man helt anonymt och tryggt chatta eller ha mailkontakt med vuxna och börja berätta. Det kan vara början på en oerhört viktig process (det finns också kontaktvägar vidare). SPRID gärna kunskapen om sidans existens.

Organisationen bakom turnerar med gratisföreläsningar om stöd för barn och unga i missbruksfamiljer, de kommer bland annat till Skövde häromkring den 13/3.

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.