Genom skuggornas dal av Mattias Lönnebo


Genom skuggornas dal

Mattias Lönnebo har skrivit en bok igen. Han skriver böcker i rask takt och på Vandra Vägen har jag tidigare skrivit om ”Amsalor och draken” och ”Demonernas dal”.

Genom skuggornas dal är en fyndigt skriven och spännande berättelse om barnen Dag och Liv som tvingas ge sig ut för att rädda sitt land från det hotande mörkret. Jag tycker själv att det är det bästa jag läst av Mattias Lönnebo så här långt. Det flyter på fint, är spännande och rymmer en hel del kloka tankar längs vägen. Den som läst bibeln mycket känner igen en del hänvisningar dit och till den kristna traditionen. Det fyndigaste exemplet jag hittat är barnens hästar som heter ”Lita och Slita”. En rätt bra översättning av det gamla latinska uttrycket ”Ora et Labora” -bed och arbeta. Lita och Slita är vad vi har i uppgift!

Nu råkade jag veta från början att boken också har som syfte att öppna upp för tankar om frälsarkransens pärlor. Att återfinna Livets pärlor är just Dags och Livs uppgift och det som skyddar mot mörkret. Sagan tar emellertid inte stryk på något sätt av det även om det ger ytterligare en djupdimension att fundera kring eller kanske samtala om i barngrupper eller annat. Hur är det när livet är en öken? När kan man längta efter tystnad? Sagan har med teman som berör alla pärlor men man får leta för att hitta dem, det skrivs inget på näsan.

Jag vill gärna rekommendera fler att läsa boken. Jag blev glad att hitta den på Götene bibliotek och hoppas många barn lånar och läser den. Jag tror också den är en bra present eller lämplig bok att läsa högt med barn (jag läste den högt för min fru och vi hade mycket behållning av den).

2 kommentarer

Mattias Lönnebo säger
13 februari 2014 – 02:07

Tack, det värmde! Man blir sällan rik på att skriva, om man bara räknar pengar. Men att göra människor glad är mycket värdefullare! Det är min lön.

Alma säger
13 februari 2014 – 09:50

Underbart boktips till mina gossar som är i fantasyslukaråldern!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *