Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Att läsa Bibeln utifrån tillit

Trygg i Jesu armar?

Jag kom att tänka på ett akademiskt uttryck ”tillitens hermeneutik” (hermeneutik är vetenskapen om att tolka rätt kan man säga). Efter lite googling verkar det inte som att det betyder riktigt vad jag trodde så vi kan egentligen strunta i själva uttrycket. Det har ändå påmint mig om något jag insett mer och mer i fråga om hur vi läser bibeln.

Som student läste jag vid ett tillfälle en tjock bok av Carl-Olof Rosenius, en teolog från 1800-talet. I den stod det om Adam och Eva och det vi kallar ”syndafallet”. Efter att ha ätit av den förbjudna frukten gömde de sig för Gud (ganska svårt att lyckas med det va?) för att inte behöva stå för det de gjorde. Så när Gud kom vandrande i aftonsvalkan (som Konungen i Mio min Mio tänker jag mig) så ropade han på Adam och Eva.

Jag hade dittills alltid tänkt mig att Gud ropade på dem för att skälla ut dem men Rosenius skrev något annat. Han skrev att Gud var orolig för Adam och Eva eftersom de var rädda nu när deras tillvaro förändrats genom det de gjort. Gud kom för att trösta dem. Det vågade inte Adam och Eva tro och tydligen misstrodde jag Gud på samma sätt? Vi misstror Gud för våra synders skull. Men Gud vill oss alltid väl. Gud vill alltid hjälpa oss på rätt väg igen även om det innebär smärta både för Gud och oss.

Att Gud är god och vill oss väl har vi ofta svårt att ta till oss men vill vi ha garanti för det ska vi vända blicken mot Jesu kors. Jesus går hellre i döden än mister oss.

Sedan har jag fått göra en sådan ”tankevända” som Rosenius hjälpte mig med fler gånger i samband med andra bibeltexter. Jag märkte att jag ofta läser Bibeln utifrån utgångspunkten att man inte riktigt vet var man har Gud.

Om nu det där med tillitens hermeneutik betyder något annat kan jag kanske kalla detta för att läsa Bibeln utifrån tillit eller något sådant. Då menar jag inte främst tillit till att texten är lätt att begripa alla gånger utan tillit på ett annat sätt. Att vi missförstår allt om vi missförstår Guds inställning till oss. Gud vill oss väl och är god. Så enkla ord men de ändrar allt.

Kommentarer

7 svar till ”Att läsa Bibeln utifrån tillit”

  1. Profilbild för Lena P

    Jag tänker alltid att Gud vill oss väl, men då bli en del av texterna i Gamla Testamentet rätt svårbegripliga.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Så är det också. Men vi får lita på att det är i Jesu ansikte vi ser bäst hurdan Gud är.

  2. Profilbild för Marie Fredin

    Gud fråga är väl egentligen ”Människa var är du?” och den följer oss ju hela livet, tills vi inser att svaret (som flera av profeterna i GT svarar) ”Här är jag” omvänd till Gud, ansikte mot ansikte i full förtröstan.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Så är det förstås. Jag kunde varit tydligare. Gud söker oss.

    2. Profilbild för Alma

      Helt sant! Vissa texter tycks märkliga i ljuset av Korset men, även på ytan riktigthesmka texter kan i ljuset av Guds kärlek utgjuten på korset få en ny innebörd.

  3. Profilbild för Simon
    Simon

    Vilken fin tyrannosaurus!

  4. Profilbild för Rosa

    Jag älskar bilden. Den visar nästan mer på Guds kärlek än den med lammet. Alla tycker väll om små söta lamm, men Jesus älskar även de djuren som andra finner frånstötande. 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.