Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Bönens bästa pronomen

Vi är som dem mer än vi tror?

Jag formulerar ju ganska många böner som bes gemensamt i gudstjänster. I samband med det har jag kommit att bli ganska känslig för en del ordval. Det finns en del ordval jag konsekvent byter ut om jag använder andra färdigskrivna böner som grund. Det är inte orden för Gud jag tänker på (även om de nog ibland kan stå i vägen för bönen för en del) utan de pronomen vi använder för de det bes för.

Jag tycker inte om när vi ber för ”de som…”. Möjligen kan det vara bra när man ber för folket i Syrien eller så där det uppenbarligen inte är någon av dem närvarande i rummet, annars är det sådär. Här är ett lite skruvat exempel:

Gud, vi ber för de som har problem med ekonomin
de som har ångest
de som har svårt att få ihop sina liv
de som är utsatta och ensamma
Amen

Vad annorlunda det blir om bönen lyder:

Gud, vi ber för alla som har problem med ekonomin
alla som har ångest
alla som har svårt att få ihop sina liv
alla som är utsatta och ensamma
Amen

I det där alla kan ju jag själv få finnas med. Det förutsätter inte att vi som ber själva är fria från fel och problem. Man sätter sig inte på varken höga hästar eller obekväma hästar som man inte får vara svag på.

Också som predikant tror jag ofta det är bättre att oftare säga

Alla som…

Oss som…

och inte minst:

Jag som… om det gäller en själv, så överför man inte för mycket på andra?

Vad säger du?

Kommentarer

9 svar till ”Bönens bästa pronomen”

  1. Profilbild för Jacob

    Klokt. Tror de orden kan betyda rätt stor skillnad. Själv har jag lärt mig att be annorlunda (kommer blogga om det) och det tangerar detta. Istället för att skapa känslan av att när det går bra är det Guds förtjänst och när det går dåligt är det jag som misslyckas så försöker jag tacka Gud för att det gick så jättebra och för att jag var duktig och lyssnade och genomförde det med bravur. då sätter det mig som en viktig del och en part i framgången. Jag tror det kan vara nyttigt.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Klokt, jag ser fram emot din bloggpost Jacob!

  2. Profilbild för Rosa

    Hmm något jag behöver tänka på. Jag har alltid haft känslan av att det är finare att be för andra än sig själv. Att man om man vill vara ödmjuk aldrig ska se till sina egna behov innan alla andras är tillfredsställda, finare att be om att x ska slippa sin migrän än att jag ska slippa vara nerstämd.Sen efter bön om just slippa känna sig nerstämd (vilket kändes egoistiskt att be om) slog det mig att jag kanske missuppfattat vad ödmjuk är. Jag fick mindre ont i nacken med och världen vart ljusare. 😀

  3. Profilbild för Lena P

    Så där säger diakonen här i församlingen också. Själv tänker jag mer att det betyder precis exakt samma sak. ”De som” eller ”Alla” kan ju språkligt sett båda inkludera eller exkludera både mig själv och andra. Om jag räknas med eller inte har ju att göra med om jag har eller inte har problem med ekonomin eller var det nu än vara månde. Jag föredrar själv ”De som” för jag tycker personligen att det är något mer inkluderande, även om de bara är en gradskillnad. ”Alla” tycker jag är diffusare och vagare. Det jag vill komma fram till är att det rent språkligt egentligen inte är någon skillnad, utan att det mer är en smaksak vilket ord man använder.

  4. Profilbild för Maria

    Jag kommer från ett sammanhang där man delade upp världen i två delar. Vi i (fri)kyrkan och de som inte tror. Vi skulle inte påverkas av de men vi tyckte synd om de och skulle gärna påverka dem. Detta är något jag både blir arg på att jag fick lära mig och skäms för att jag tog till mig. Detta kan göra att jag är lite extra känslig för hur man uttrycker sig. När jag läste dina tankar kände jag att den lilla betydelseförskjutningen i att be för ”dem som” eller ”alla som” gör en stor skillnad för hur det landar i mig. ”Oss som” kan kanske däremot ibland tolkas lite för personligt ”Alla oss som har problem med ekonomin” t.ex. Kanske skulle man kunna tänka sig en tredje variant? ”ber för de av oss som…” Intressant. Jag har inte tänkt på det men jag tycker det är en viktig fråga.

    1. Profilbild för Maria

      ”Dem” kan man skriva istället för ”de” när det är tänkt att det ska vara ”dem”. Det är snyggare, ser jag när jag nu läser igenom min kommentar 🙂

  5. Profilbild för Tomas Jarvid

    Tack för kloka kommentarer, det finns helt klart mer att tänka på här. Jag tror jag tänker rätt mycket som Maria, annars stämmer det nog att det mest handlar om tycke och smak.

  6. Profilbild för Anonymous
    Anonymous

    Vi hade en kyrkoherde i vår församling, för inte så länge sen, som alltid pratade om ”människorna de…”, som om han inte själv tillhörde detta (i hans tycke) beklagansvärda och misslyckade släkte. Roligt att du funderar på de små, men ack så betydelsefulla orden.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Det där låter inte vidare roligt får jag säga!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.