Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Mitt liv som matchmaker

Nu kan brudgummens vän vara glad, de har funnit varandra!

Om man vill vara vänlig mot två personer som man vet skulle ha utbyte av varandra så försöker man kanske sammanföra dem på olika sätt. I en del kulturer har man satt detta i system när det kommer till nära relationer och äktenskap. Jag minns mötet med en äldre indisk kvinna som berättade med glädje och stolthet över de par hon lyckats få ihop och där det blivit riktigt, riktigt bra.

Hon kunde förstås inte göra allt åt dem. De var också själva tvungna att ta många steg för att relationen skulle bli verklighet. Det hon kunde göra var att tala väl för dem, lyfta fram goda egenskaper, väcka nyfikenhet, se till att de möttes. Sedan kunde hon inte göra mer. Bollen låg hos dem.

När Johannes döparen talar om Jesus säger han liknande saker.

”Rabbi, han som var tillsammans med dig på andra sidan Jordan och som du vittnade om, han döper nu själv, och alla kommer till honom.” Johannes svarade: ”Ingen får något som inte ges honom från himlen.Ni kan själva vittna om att jag sade: ’Jag är inte Messias utan har blivit utsänd att gå framför honom.’ Brudgum är den som har bruden. Brudgummens vän, som står och hör på honom, gläder sig åt brudgummens röst. Den glädjen har nu blivit min helt och fullt. Han skall bli större och jag bli mindre.” (Joh 3:26-30 bibel 2000)

Det här är viktigt att tänka på för mig som präst och för var och en som vill berätta om sin tro för andra. Tron är en relation mellan Jesus och varje hjärta. Var och en på ett särskilt sätt. Jag kan berätta om Jesus och försöka rekommendera folk att satsa på att lära känna honom men mer kan jag egentligen inte göra. Jag kan inte göra någon troende, det kan bara Gud. Själv får jag vara ”brudgummens vän” och glädja mig åt om de älskande hittar varandra men sedan är deras relation något mellan dem.

Kommentarer

4 svar till ”Mitt liv som matchmaker”

  1. Profilbild för Rosa

    Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  2. Profilbild för Rosa

    En text jag behöver tänka på. Jag tycker jag ber och lägger fram Gud till andra men men de verkar inte få nån relation med Gud för det.Men det kanske jag som ska lära mig att lite till Gud istället.

  3. Profilbild för Lena P

    Mig har då Gud lyckats göra troende, och jag har sett honom lyckas med den mest motsträviga gamla kvinna också. Vi andra kan bara finnas där och stötta i processen och bevittna miraklet.

  4. Profilbild för Tomas Jarvid

    Spännande kommentarer! Min poäng är att det är både jobbigt att släppa kontrollen och skönt att få lämna ifrån sig huvudansvaret för det som sker?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.