Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Vår katt och sankta Felicitas

Felis katt av Husaby

Idag, den 7e mars är det de kvinnliga martyrerna Perpetua och Felicitas dag enligt den katolska helgonkalendern. De dog som martyrer under en förföljelse denna dag år 202. Perpetua var en rik kvinna och Felicitas hennes slav, men de förenades av sin kristna tro så att de mer blev som syskon. Perpetua lämnade efter sig sin dagbok och det är den äldsta texten bevarad av en kristen kvinna.

Vår katt heter faktiskt Felicitas. Jo, vi kallar henne i och för sig för Felis men det är mer ett smeknamn (dessutom är hon en Felis Catus på latin). Så nördiga namn kan man ha på husdjuren i prästfamiljen.

Nåja, vad har då Felis katt för kvalitéer om man jämför med helgonen? Så värst ödmjuk är hon ju inte, som många katter tror hon snarare att hon är husets herre. Men så är det en sak jag tänkt på sista tiden. Felis är en katt, hon kan inte annat och hon vill inte annat. Hon är den Gud skapat henne till. Så är det däremot inte med oss människor. Vi är människor, skapade att leva i beroende och relation till vår himmelske Fader. Men vi vill inte vara det. Vi har svårt att tåla våra mänskliga begränsningar. Att inte veta allt, att inte kunna allt och så vidare. Felis är nöjd med att vara katt, men vi vill vara som Gud. Kanske kan den lilla katten vara ett föredöme för oss ändå?

(Det här är en återbloggning av en tidigare 7e mars. Testar att damma av ett gammalt inlägg och se hur man gör.)

Kommentarer

4 svar till ”Vår katt och sankta Felicitas”

  1. Profilbild för Lena P

    Jag skrattar gott åt beskrivningen av katt – och inte minst åt den helt underbara bilden. Ja, katter är verkligen sig själva fullt ut, och jag tror nog att världen skulle bli lite enklare att leva i om vi människor kunde vara nöjda med att vara som vi är. Men helt lätt är det förvisso inte. Det du skriver tangerar mitt inlägg idag, om att ta ansvar, för det handlar ju också om att vara de vi faktiskt är med våra fel och brister.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Kör du också blogg100 Lena?

  2. Profilbild för Camilla

    Katter är verkligen speciella. Våra verkar tro att vi gjort iordning allting, huset och så, för deras skull. :-)Men annars är jag av den bestämda uppfattningen att just det faktum att vi inte bara är nöjda, är det som får världen att utvecklas. Annars händer ingenting. 🙂

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Det är en lurig nöt det där med att vara nöjd. Jag tror det kan vara det mest samhällsomstörtande man kan vara i dessa dagar? Man kan fundera på vad motsättningen består i. Å ena sidan är vi människor med kreativitet och begåvning som ska ha ett utlopp, å andra sidan varken kan eller ska vi omfatta allt, det måste finnas något väldigt viktigt i att acceptera sina begränsningar också. Eller vad säger du?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.