Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Pilgrimens fasta

Howdy pilgrim, är du ute på ökenresa?

Några ord som följt mig länge om vad som är huvudsaken med pilgrimsvandringen kommer till mig igen nu vid fastans inledning.

”Pilgrim är den som blir främling inför sitt liv och öppnar för förändring.”

Det gäller förstås för den som ger sig ut på en pilgrimsvandring. Där får man tillfälle att lämna sitt vanliga liv ett tag och då händer det något, när vi får se på vår vardag med lite distans. Strängt taget gäller detsamma så fort vi är på resande fot (i alla fall förr, innan vi bar med oss världen i fickan vart vi kom?) eller hamnar i nya sammanhang där vi inte redan har färdiga roller.

Jag tänker att samma sak kan gälla för fastan. I den mån vi gör något av den tiden så kan den fylla samma funktion. Om vi använder fastetiden till att höja blicken från det vardagliga (och här tror jag det hjälper att ändra sina vanor tillfälligt så att man blir påmind om att det inte är som vanligt, till exempel kan man avstå från något eller lägga in en ny rutin) så kan man utmana sig att ta små steg i den riktning man vill styra sitt liv. Jag tänker varje år på folket på Filippinerna där många läste om Jesu lidande varje fredag i fastan. Det vill jag gärna försöka mig på också. Det är liksom avgränsat och då blir det inte så svårt att orka med.

Nu kan man ju alltid invända att ”vadå, behöver det vara fasta för att man ska se över sitt liv och förändras åt det håll man vill, det kan man väl göra när som helst?” och så är det förstås. Samtidigt är ”när som helst” en rätt vag tidpunkt och det man gör när som helst betyder lätt att det inte blir av alls. Bättre då att hänga upp det på något konkret och fastan är ju en tidsperiod som ligger där och väntar på att användas på det sättet.

Vad tror du om det här?

Kommentarer

2 svar till ”Pilgrimens fasta”

  1. Profilbild för Åsa Rydhard, storyteller, föreläsare, pastor

    Tack för intresanta tankar.Att se fastan som en väg till förändring kan ju vara konstruktivt, tycker jag. Speciellt intressant är det att över huvud taget fundera över vad fastan kan ha att ge vårt samhälle idag. För många handlar ju det om att avstå, ta bort. Ofta kopplar man fasta till ”sluta äta” dvs ”tillfälle att banta”. Eller någon annan form av späkning.Jag för min del vill fundera mer över fastan som ett sätt att ”bereda plats” för något. Och detta något skulle dåvara det som är verkligt betydelsefullt för oss just nu i våra liv. Det är inte för intet som en av fastans stora händelser är folkens rop ”Bereden väg för Herren” då de ser Messias, folkets befriare, komma ridande.Så vad vill du och jag egentligen bli befriade till här och nu?

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Tack för dina tankar och roligt att du hittat hit till bloggen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.