Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

10 blandade tankar på söndagen

The queen provskjuter en jättebössa.

-En grej med att vara så van att fira gudstjänst varje söndag är att det känns extremt konstigt när man inte gör det.

-Idag leder jag gudstjänst i Ova kyrka 18.00 (välkommen!) och det har lett till den märkliga effekten att jag har stämt träff med en dopfamilj på förmiddagen, i stort sett på gudstjänsttid. Känns oerhört mysko!
-På något sätt väntar jag mig förebråelser från dopfamiljen för det, fast jag vet att nästan ingen tänker på söndagarna på det sättet nuförtiden.
-Igår pratade vi om döden på konfirmandträffen. Döden är ett svårt och viktigt ämne och ett där jag tror den kristna tron svarar bättre än alla andra (det tror jag förstås om många områden…), problemet är att många har så dimmig bild av vad kyrkans tro är… 
-Och idag är temat ”den kämpande tron”.  Ibland är tron en kamp men bättre en tro med kamp än kamp utan tron!
-En roligare sida av att Vandra Vägen i Jesu efterföljd är att jag är igång med täljandet igen. Det är så mycket lättare när man bor på landet.
-Det bästa med våren är att då är det ljust när jag är uppe i svinottan med dottern!
-”Endast den morgon gryr som vi är vakna nog att se” – jag tror jag en gång önskade mig att uppleva fler soluppgångar så det är bara att tacka och ta emot nu då…
-Ny dröm: att vakna lika pigg som barnen…
-Lite deprimerad över bloggen i veckan. Med så mycket robottraffik är det svårt att veta hur många riktiga läsare ni egentligen är. Passa gärna på att skriva något uppmuntrande om bloggen nedan om du är människa och läser detta.

Vad gör du idag?

Kommentarer

7 svar till ”10 blandade tankar på söndagen”

  1. Profilbild för Johan Danz

    Jag är definitivt människa! Bra tanke det där: bättre kamp med tron än kamp utan tron.En fråga: håller helt med om att tron ger de bästa svaren och att människor allt mindre känner till de svaren. Hur tänker du kring vad vi gör åt det? Funderar själv en del kring detta och tycker att det inte är helt självklart hur vi svarar på den utmaningen…FridJohan

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Det var en bra fråga Johan! Jag brukar tänka mycket på det när jag arbetar med predikan och annat så att jag smyger med lite bakgrundskunskaper på samma gång men det räcker ju verkligen inte långt eller når särskilt många. En bra utgångspunkt är i alla fall något jag hörde av en journalist någon gång: Man kan räkna med att människor är väldigt intelligenta och förstår samband väldigt bra men man ska inte räkna med att de har några förkunskaper.På ett sätt öppnar det upp nya möjligheter. Det behöver ju egentligen inte vara något känsligt att berätta om den kristna tron vitt och brett eftersom det i grund och botten också handlar om att sprida allmänbildning?

    2. Profilbild för Johan Danz

      Jag tro nog att det stämmer med att man inte kan räkna med människors förkunskaper. De vet inte och har därmed heller inga fördomar. Sen tror jag att människor också parallellt med detta behöver få en erfarenhet av kristen tro och gemenskap i praktiken, både Guds tilltal i Ordet, eller helighet i mässan, men också konkret i gemenskapen. Har försökt blogga lite om det för några dagar sen: http://johandanz.se/dag-12-a-radical-reshaping-around-gospel-and-community/Tack för intressant svar!

    3. Profilbild för Tomas Jarvid

      Det ska jag läsa! Jo, för att väcka tro krävs annat. Det är ju ytterst sett Gud som väcker tro men det finns ju ställen där vi är med öppna för Guds tilltal än andra. I kyrkan till exempel, särskilt om vi kan slappna av medan vi är där och känna oss som hemma. Vittnesbörd är också det starkaste vi har att ta till för att skaka om varandra och öppna upp för Gud.

    4. Profilbild för Johan Danz

      Ja, det stämmer nog. Jag tycker själv att vittnesbördet är underskattat, kanske fr a hos oss svenskkyrkliga. Det känns som det är viktigt att jobba med detta!

  2. Profilbild för Anonymous
    Anonymous

    Jag fastnade för samma mening… Tycker mkt om ditt sätt att skriva, läser begrundar och tipsar andra.Njuter av att ha vuxna barn, men jag minns… Det bättrar sej;-)

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Tack, det är uppmuntrande att läsa och tack för att du tipsar andra. Det är ju väldigt roligt med små barn men oj vad det kan vara intensivt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.