Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

En kyrklig app om kyrkoåret

Kyrkoårsappens logga, en snygg cirkel.
För den som är måttligt insyltad i kyrkliga grejer kanske det är en överraskning att det ens finns något sådant som kyrkliga appar. Kör inte vi med stentavlor och stenciler eller nåt? Jag har skrivit en del tidigare här och tipsat om appar, till exempel den förnämliga ”kyrkguiden” och nu kommer ett nytt tips.
Jag är lite mallig (lättflörtad verkar jag vara) för en av appens skapare, Gabriel Fjellander (som tidigare gjort apparna ”bibeln idag” och ”tidegärdsappen”, mailade och bad mig skriva om kyrkoårsappen som han just varit med och gjort klart. Jag kunde till och med fått ett gratisex men det såg jag visst inte förrän vid andra titten i mailet och då var det försent. 
Jag har skrivit lite om kyrkoåret här innan (en andlig kostcirkel) och väldigt mycket av det jag skriver knyter an till kyrkans år på ett eller annat sätt eftersom jag lever uppe i det som präst.
Hur som helst har jag tittat lite i appen och det ser bra ut. Appen ersätter i stort sett bläddrande i evangelieboken längst bak i psalmboken. Man får genast upp aktuell helgdag med färg, böner, texter och utsmyckningar.
Så här kan det se ut (bild från kyrkoårsappens sida).

Sedan är det inte mer men det är å andra sidan bra grejer och lättskött. Jag har sedan tidigare lagt in söndagens texter i mobilens kalender via lectionarium, en väldigt smidig grej (och gratis). Här får man lite mer och användbarheten ökar därför ganska kraftigt. Det är till exempel en tänkbar grej för en församling att köpa in appen till många kyrkvärdar/anställda/annat som är intresserade men kanske inte så tekniskt avancerade. Appen är lätthanterad.

Den kostar några kronor men betydligt mycket mindre än de böcker som ges ut årligen kring söndagarna i kyrkoåret. Jag räknar med att den kan rädda en virrig präst (mig alltså) en och annan gång framöver.

Det är ett roligt initiativ och ännu ett exempel på hur tekniken smyger sig in i kyrkan. Det skulle vara intressant om du skriver en kommentar nedan om hur du skulle göra. Skulle du känna dig bekväm med att titta i mobilen istället för i psalmboken i kyrkan? Bekväm med att din bänkgranne gör det?

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.