Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Gandhi, Jesus och att älska fienderna

Gandhi spinner och gör sina egna kläder

Jag läste i en biografi över Mahatma Gandhi om en av hemligheterna bakom hans ovanliga metoder i kampen för ett självständigt Indien. Kärnan i hans icke-våld var att han vägrade ha fiender. Han bestämde sig för att behandla engelsmännen som om de vore hans vänner och därmed var mycket redan vunnet av en fredlig väg framåt.

Det finns ett citat som snurrar runt på nätet och som jag tror tillskrivs Abraham Lincoln, han ska ha sagt: ”förgör jag inte mina fiender om jag gör dem till vänner?”.

Utan att nu fastna i frågan om icke-våldets vara eller icke vara (det är inte så enkelt det där) så kan vi nog konstatera att i väldigt många sammanhang är det här något för oss att ta till oss? Att välja att inte vara fiender utan vänner, vad skulle hända då?

Här är några berömda ord från Jesus i ämnet:

”Ni har hört att det blev sagt: Du skall älska din nästa och hata din fiende. Men jag säger er: älska era fiender och be för dem som förföljer er; då blir ni er himmelske faders söner. Ty han låter sin sol gå upp över onda och goda och låter det regna över rättfärdiga och orättfärdiga.” (Matt 5:43-45)

Logiken är att eftersom Gud är oförtjänt god mot oss ska vi vara det mot andra.

Att älska sina fiender kanske kan missförstås? I Bibeln handlar kärlek väldigt sällan om att känna varmt för någon, det handlar mer om att vilja den andre väl och att handla därefter. Ett sätt att göra gott mot sina fiender är att be för dem. Jag tänker mig att det är när vi gör det som vi upphör att tänka på dem som våra fiender? Den vi ber för kommer vi med tiden att älska mer och mer och det kommer väl förr eller senare visa sig i hur vi beter oss mot dem i övrigt?

Paulus skriver också:

”Men är din fiende hungrig, ge honom att äta; är han törstig, ge honom att dricka. Då samlar du glödande kol på hans huvud. Låt dig inte besegras av det onda, utan besegra det onda med det goda. ”(Rom 12:20-21)
Det är ett häftigt uttryck det där ”att samla glödande kol på hans huvud”! Vad händer om vi gör gott mot den som gör ont mot oss?

Med allt det sagt vill jag medge att det här verkligen inte är lätt att leva efter men vi kan öva oss dag för dag. Det handlar i grund och botten inte heller om att vi ska lyfta oss i håret och bli superfromma människor, det klarar vi inte själva. Istället är det nog så att ju mer vi märker att Gud låter sin sol skina över oss vare sig vi är goda eller onda som vi kan bli vår himmelske Faders döttrar och söner och älska som han.

Vad tänker du om det här? Klokt? Strunt? Orealistiskt? Lockande?

Kommentarer

2 svar till ”Gandhi, Jesus och att älska fienderna”

  1. Profilbild för Lena P

    Orden ”Älska era fiender och be för dem som förföljer er” har jag skrivit ut, plastat in och satt upp på min brevlåda. Det är en lång historia som har med mina inte så vänligt sinnade grannar att göra. Hur som helst, jag brukar tänka ”Fader förlåt dem för de vet inte vad de gör”, och då blir det faktiskt väldigt mycket lättare att älska mina fiender. Det handlar, som du skriver, inte om att bli superfrom, för det vet jag inte om någon människa klarar, utan det handlar ju faktiskt också om att man själv ska må bra. Och det gör man inte när man hyser agg till någon annan människa. Jag tycker det är så otroligt befriande när man lyckas förlåta och till och med älska människor som mina grannar. De är fjättrade vid sitt agg, men jag känner mig fri att älska dem, be för dem och önska dem välgång.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.