Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Inte en tro för experter

Kvinnan med nardusflaskan såsom senare tider tänkt sig henne

Många (äldre?) berättar om när de började i skolan och skulle sjunga för första gången. Fröken som sökte dem med blicken och bryskt förklarade att ”du kan ju inte sjunga så det är bäst att du är tyst”. Och sedan dess har de inte sjungit.

En tidig knäck för självförtroendet kan vara förödande vare sig det gäller sång eller andra talanger, eller för den delen tro.  Alltför många har fått en liknande törn av någon som underkänt deras tro (läs gärna om vem är egentligen en riktig kristen).

I söndags handlade bibelläsningen om något liknande. En kvinna som söker upp Jesus i ett hus. Hon avbryter det som hände där genom att bryta upp en flaska oerhört dyrbar nardusbalsam och hälla över Jesu huvud.

Vi kan ana att hon har skamfilat rykte och kanske levt ett svårt liv men att hon sedan mött Jesus och att det mötet förändrat hennes liv. Nu kommer hon tillbaka för att uttrycka sin tacksamhet.
Hon uppför sig inte särskilt passande enligt gängse seder och männen i huset klandrar henne dessutom för att de tycker hon slösat den dyrbara oljan på Jesus när den kunde använts till bättre. Jesus däremot blir inte generad eller avvisande. Han tar lugnt och, tänker jag mig, med glädje emot hennes kärleksgåva.

Jag tänker mig de upprörda männen i huset lite som sångfröken i inledningen. Eller kanske som övernitiska trädgårdsmästare som tar fram saxen för att beskära så fort den sticker upp en liten, liten kvist ur jorden?

Jesus säger att kvinnan är ett föredöme i tron. Överallt i världen där evangeliet förkunnas ska man också berätta om henne. Så säger han faktiskt, och så blev det ju också eftersom du läser om henne nu. Jag tror att hon är ett föredöme just för att hon kommer så öppet och oförställt till Jesus med det hon bär i sitt hjärta. Hon låter sig inte hindras av vad andra tycker och tänker (som vi ofta gör).

I sin viktigaste form är tro just inget annat än att vi vänder oss till Gud med det vi bär på, vare sig det är glädje eller bekymmer eller sorg. Det är inget för andra att lägga sig i, för det är något mellan oss och Gud. Den kristna tron säger att det räcker med en enda mellanhand mellan Gud och oss och det är Jesus och ingen förståsigpåare.

Så när jag läser om kvinnan med flaskan tänker jag särskilt på dig som fått din tro underkänd av någon annan. Låt dig inte knäckas! Det är klart att din och min tro aldrig är fullkomlig, den kanske bara är en liten planta som nyss börjat spira, men det som spelar roll är inte hur långt vi kommit utan i vilken riktning vi vänder oss!

Dela gärna dina reaktioner här nedanför!

Kommentarer

4 svar till ”Inte en tro för experter”

  1. Profilbild för Rosa

    Hmm vad är det som Lärjungarna säger mellan raderna….Det är ju lättare att fixa med andras liv än med sitt eget typ. Talade jag och en kompis också om att vet ju precis hur andra sak göra i sitt liv.

    1. Profilbild för Rosa

      Eller kan lärjungarna vara småtjuriga och bara se det som är fel. Som de som som måste berätta att jag har inte rätt att vara glad och lycklig över tex en oväntad present, bara för att det finns barn i Afrika som svälter?

    2. Profilbild för Tomas Jarvid

      Jag tänkte också lite på sådana reflexer som verkar finnas hos en del. I det här fallet är det väl kanske inte lärjungarna utan Simon den spetälskes kompisars om är dumma men ändå.

  2. Profilbild för Rosa

    Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.