Daniel gästbloggar om spel och bibeln


 Daniel Azzopardi, gästbloggaren på Vandra Vägen
Det är ett bra tag sedan jag senast hade en gästbloggare på Vandra Vägen men nu är det äntligen dags.   Jag blev kontaktad av Daniel Azzopardi från Kalmar. Han har blivit intresserad av hur Bibeln ser på spel och erbjöd sig skriva en bloggpost om det. Spelmissbruk är ju ett stort men dolt samhällsproblem så det är värt för oss alla att fundera mer på. Nu lämnar jag ordet till Daniel:

Anser bibeln att spel är synd?
Att vara kristen och samtidigt följa bibeln ordagrant kan ibland vara svårt, speciellt då den lämna luckor för tolkning som ibland inte är så enkelt att förstå. Dock är den solklar, särskilt när det kommer till äktenskap, kärlek och respekt för andra människor.

För någon vecka sedan snubblade jag in på ett intressant ämne som ytterst få av mina kristna vänner har diskuterat. Svensk media flödar av annonser där man marknadsför olika spelsidor. I det här fallet handlar det inte om vilka spel som helst, utan om spel där man satsar pengar.

Faktum är att en av dessa sidor själva har skrivit ett reportage om spel och religion. Då kontaktades den katolska kyrkan, Jesu Kristi sista dagars heliga, Jehovas Vittnen och några andra religioner.

Till min förvåning har ämnet tolkats på olika sätt, vilket har lyft upp en intressant diskussion för mig som bibelstudent. Varför tolkar vi bibelns budskap på olika sätt och varför har vissa församlingar ”sanktioner” för medlemar som anses bryta mot denna bibelregel.

När det handlar om spel brukar de flesta hänvisa till Hebreerbevet 13:15 och Timothoesbrev 6:10.

I det förstnämnda (Hebreerbevet 13:15) uppmanas vi att inte leva för pengar och istället nöja oss med vad vi har. Vidare hänvisar även Timothoesbrev 6:10 till något liknande där kärleken till pengar anses vara roten till allt ont.

I artikeln som jag kom över framgår det att Jehovas Vittnen utesluter församlingsmedlemmar som ägnar sig åt spelaktiviteter. Mormonkyrkan avråder medlemmar att spela, medan katolska kyrkan anser sig ha en liberal ståndpunkt.

Enligt en katolsk präst är det alltså acceptabelt så länge riktiga pengar inte blir involverade i spelet. Trots alla dessa tolkningar är jag nyfiken på vad andra tycker. Är spel verkligen en synd? Om så är fallet, går gränsen när pengar blir involverade eller är spel överlag en syndfull handling?

Svenska Kyrkan är både känd och omtyckt för sitt neutrala ställningstagande, men hur tolkar ni andra medlemar ämnet?

Jag anser själv att det är okej att spela så länge pengarna hålls utanför spelet. Utan att ha något bevis tror jag dock att pengarna kan vara faktorn som triggar fram ett spelberoende. När man förlorar kan det leda till en illusion om att man vinna tillbaka pengarna vid nästa försök.

Så skriver Daniel. Vad säger du? Skriv en kommentar!

2 kommentarer

Rosa säger
26 mars 2014 – 09:56

Detta påminner mig om min pappas fast som var mer och mer frimodig i sin relation till Gud. Vi brukade åka hem till henne och spela kort på söndagar (tex plockmas, krypcasino med tvångstabbe etc) men hon förklarade för oss att de enda synden när det kommer till spel var om pengar "för man ska inte göra sånt som kan få ens broder på fall"

Stefan Nordlander säger
26 mars 2014 – 11:14

Bra och angeläget ämne! Instämmer med orden om "det som kan få min broder på fall". Jag tänker också på Paulus ord "allt är tillåtet, men allt är inte nyttigt" som delvis behandlar samma tema. Om vi träffas några kompisar och spelar kort och pratar strunt är kanske inte det så farligt, men börjar man blanda in pengar i leken blir det genast ett problem.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *