Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Med döden som läromästare

Sista smörjelsen av… någon, jag minns inte vad det föreställer.

Om jag någonsin skrivit en imponerande rubrik så är det väl denna. ”Med döden som läromästare”. Jag har visst skrivit mycket på samma tema innan men här är i alla fall några tankar till.

Som präst händer det regelbundet att jag har anledning att fundera på döden utan att själv vara personligt drabbad. Framförallt i samband med begravningar. Det är faktiskt något som redan satt spår hos mig i mina tankar kring livet. Jag vet att någon kyrkofader kallat döden ”den store läraren”. Vi vet alla att vi ska dö men samtidigt vet vi inte det. Vi förtränger det så länge det går och tänker att vi ska leva för evigt. Det är förstås för att döden är väldigt skrämmande och okänd.

Om vi ändå tänker på döden och påminner oss om att livet är begränsat kan det sätta saker på sin spets. Vad är det egentligen som är viktigt att ägna sig åt (som de fem vanligaste sakerna att ångra på sin dödsbädd)? Vad spelar det egentligen för roll med ära och berömmelse (som för dessa bortglömda superkändisar)? Vad kan man egentligen förvänta sig av livet? Förmodligen kommer mitt liv i slutändan att passera världen ganska obemärkt, vad tänker jag om det?

Lidandet hör också ihop med döden. Det är en del av livet fast vi inte vill det ska vara så. Kanske också fast vi tycker det är orättvist att lidandet ska drabba oss själva? Vad tar jag för givet som egentligen är värdefulla gåvor?

Och det konstiga är att jag inte tycker det är speciellt dystert att tänka de här tankarna. Delvis är det säkert för att jag egentligen tror min död är rätt avlägsen men kanske inte bara därför. Det kan rent av öka livskänslan att minnas sin dödlighet. Värdet av det jag har i stunden och som jag har att ta vara på, kanske lägger jag märke till det först när jag minns att jag ska dö en dag?

Det var många frågor och inte mycket till svar men svaren måste vi förstås komma med personligen var och en.

Tänker du ofta på döden? Hur är det när du gör det?

Kommentarer

6 svar till ”Med döden som läromästare”

  1. Profilbild för Gerd ♥

    Egentligen är inte mina tankar så ofta hos Döden, jag är kärnfrisk hittills. Men jag har varit med i Dödens väntrum, det var sorgligt med min make, men samtidigt så slapp han pinan. Förr fick man nog lida mera, det fanns väl ingen smärtlindring som idag.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Så var det nog. Jo ofta tänker man väl inte på döden förrän någon drabbas.

  2. Profilbild för Anonymous
    Anonymous

    Tänker ofta på min egen dödlighet. Det är en hjälp att urskilja vad som är viktigt. / bokmalin

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Då är vi på samma spår.

  3. Profilbild för Caroline

    Precis att jag kom in på det här inlägget, då jag själv precis skrivit lite om min mormors bortgång för tre år sedan.Inte ofta jag tänker på att jag själv ska dö, mera rädd att mina närmaste ska dö.Ha en fin fredag!

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Jo så är det nog för många, mer orolig för att förlora de sina än att själv drabbas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.