Varför heter det skärtorsdag?


Visst ser de rätt ovilliga ut?


Idag är det skärtorsdagen. Varför heter dagen så?

Jag trodde länge att det var på grund av episoden i Getsemane trädgård då Petrus högg av ett öra på en av översteprästens tjänare men så är det inte. Det har inte heller något med färgen skär att göra.

”Skär” har istället med renhet att göra. Ren, vacker, klar, blank, etc. Det är ett fornnordiskt ord som lever kvar i ordet skärseld (=reningseld) eller i psalmen där Jesus ”föddes av en jungfru skär” (=ren).

Det var denna kväll, alltså kvällen före sin avrättning, som Jesus firade påskmåltid med sina lärjungar och instiftade nattvarden, och i samband med detta tvättar han också deras fötter. En uppgift som borde tillkommit någon mer ringa. I Bibeln hör dessa båda händelser ihop och förklarar varandra. Det Jesus säger i nattvarden pekar mot hans död på korset, och det gör fottvätten också. 

Skärtorsdagen är alltså en reningsdag. På en del håll tvättas det fötter i gudstjänster men på väldigt många ställen firas det skärtorsdagsmässa i kväll. Att gå till mässan är också alltid att låta Jesus betjäna oss och tvätta oss rena.

Dagen infördes på 300-talet och var då en försoningsdag för borgörare, vilket ju passar bra.

Hur firar du skärtorsdag? I Sverige är det ofta andra saker i förgrunden. Påskkärringar och såna grejer. Detta var natten då mörkret härskade (grunden till det var nog att Jesus var gripen och utlämnad) och då for häxorna för att fira med kalas på blåkulla. Det gällde att hålla spjällen på skorstenen stängda så de inte trillade in rent bokstavligt…

En kommentar

Lena P säger
17 april 2014 – 11:40

Jag blir mer och mer trött på det profana påskfirandet (samma med jul förresten), och jag vill mer och mer tillbaka till kärnan av den kristna påsken. Idag är min utmattning så svår att jag får ligga hemma och be Jesus att tvätta mig ren. Det får bli mitt firande idag, att ta hand om mig själv och vila.

Tomas Jarvid svarar
17 april 2019 – 08:14

Bra firande. Jesus samtycker nog.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.