Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Mer om att dela säng och plånbok

Jag hörde att det är populärt på nätet med bilder med budskap på. Sprid den här om du törs!

Vandra Vägen fick ovanligt många läsare häromdagen när jag skrev om ”Delar man säng ska man dela plånbok”. Jag vill dela några tankar till utifrån relationerna som kom.

Jag har i stort sett bara fått glada tillrop. Någon har velat bena lite i hur man kan ordna det praktiskt med delad ekonomi. Någon har höjt ett varnande finger för riskerna med att binda sig för tätt tillsammans. Vad händer om man plötsligt måste fly ur en destruktiv relation och kan behöva egna medel?

Jag är förstås helt med på att man ska vara rädd om sig och agera klokt och ibland kanske försiktigt också men jag undrar om man inte lätt drar iväg i tankarna i det här läget.

Det finns alltid svåra fall, särskilda hänsyn och destruktiva relationer. Man kan alltid fundera på vad som skulle kunna vara bra för andra i olika livssituationer men det är egentligen inte det det handlar om eller hur? Det kan lätt bli en slags flykt från ett jobbigt ämne att resonera i det abstrakta kring olika mer eller mindre hypotetiska fall.

Frågan är egentligen personlig: Hur vill jag leva? Vad vill vi med vår relation?

Att dela ekonomi (och kanske, som jag rekommenderar, konto) är ett av många steg mot att dela livet med varandra och leva som ett ”oss”. Det är kanske inte det första steget och för många ett stort steg men också ett viktigt steg. Som vanligt gäller att det viktiga är i vilken riktning man rör sig. Tar vi som par små steg mot att lita mer och mer på varandra och stötta varandra mer och mer? Vad är vårt mål? Hur nära varandra kan vi komma?

Nu tänker jag mig att någon vill invända att man faktiskt inte ska sluta vara en egen person när man börjar ingå i ett par? Så är det förstås men jag tror det är ett vanligare problem i vår kultur att man håller för mycket på sitt (vad tror du?). Ett starkt par består idealt sett av två kloka och mogna människor med viss självkännedom, har man det behöver man nog inte oroa sig så mycket för att utplånas som person av tvåsamheten. Har man inte den situationen i åtminstone någorlunda hög grad så är det kanske läge att vänta med avgörande steg i relationen tills man kan vara tillräckligt trygg med den andra?

Den främsta poängen jag vill driva är att man måste satsa. Det går inte att gardera sig mot allt som kan hända i livet och frågan är om inte mycket blir sämre om man lever med inställningen att det kommer gå åt skogen så småningom?

En av er som kommenterat förra inlägget skrev om hur bra det varit att dela ekonomi och jag blev väldigt imponerad när jag förstod att du var sambo. Själv hade jag kanske inte vågat dela ekonomi fullt ut om jag inte hade äktenskapslöftena att luta mig mot och därmed bakdörrarna stängda.

Läs gärna mer om det otroligt viktiga begreppet commitment, eller om äktenskapslöftena (att surra sig vid masten som Odysseus) eller om 3 viktiga sanningar om kärleken.

Vad tänker du om detta? Skriv en kommentar!

Kommentarer

10 svar till ”Mer om att dela säng och plånbok”

  1. Profilbild för Gerd ♥

    Eftersom jag numera är enbo, så kan jag berätta om hur vi hade det tidigare, som sambo innan vi gifte oss.Vi delade ett speciellt gemensamt konto vad betr. månatliga utgifter som rörde oss båda. Vi hade ff kvar våra personliga konton. Då kunde man inte bli ruinerad, utan man kände att man stödde varandra fullt ut inkl en personlig frihet för det personliga.Allt funkade väldigt bra!

  2. Profilbild för Nini

    Jag håller med Gerd där. Förr, när jag var sambo (i 15 år) gjorde vi precis så, delade alla gemensamma kostnader, men hade i övrigt vår egen ekonomi var och en för sig, som den andre inte hade tillgång till eller något att säga till om. På så sätt slapp vi allt tjafs som annars lätt kan komma om att inte behöver vi det där, eller var det nödvändigt med en ny tröja/skiva/bok etc. Jag hade högre lön än min sambo. Om vi köpte något för vår gemensamma trevnad, typ möbler eller annat till hushållet, skrev vi upp det, men vi betalade solidariskt. Allt som inte fanns i boken men var med i hemmet var enskild egendom åt var och en. När vi så småningom separerade, efter 15 år, var det lätt att dela upp saker och ting eftersom vi visste vad vi hade köpt gemensamt. Där behövdes förstås vissa förhandlingar, men det klarade vi också, så det blev rättvist och ingen kände sig som förlorare rent ekonomiskt i slutänden. Om vi hade haft dyra tillgångar, typ hus, bil, båt etc. hade vi förmodligen reglerat det juridiskt redan från början. För man vet aldrig vad som kan komma i ett förhållande hur mycket man än tror sig känna den andre. På den tiden kunde man inte som sambo hos vår dåvarande hyresvärd stå två för hyreskontraktet. Så det stod på mig eftersom jag tjänade mest. Det hade ju kunnat bli ett problem, men blev det inte eftersom han flyttade från stan när vi separerade. Det är också sånt man måste reglerar från början, när man är sams. Har man gemensamma barn kan det bli ännu mer komplicerat. Men det hade vi inte. Katten var min från början… Att man reglerar det praktiska oh ekonomiska har ingenting att göra med om man satsar eller inte. Däremot om man ger upp sin identitet och självständighet eller inte. Jag tycker att det är viktigt att oavsett om man är sambo eller gift behålla sin självständighet och fortsätta vara sin egen människa, både ekonomiskt och känslomässigt och rent praktiskt.

  3. Profilbild för Tomas Jarvid

    Tack Gerd och Nini för det ni delat! Som jag förstår det tänker vi olika här men så är det ju här i livet.

  4. Profilbild för Piedra

    För min del handlar inte om att jag flyr från att fundera över gemensam ekonomi genom att fundera över vad som skulle kunna hända andra. Än så länge är jag särbo, men snart blir jag sambo (och så ska vi gifta oss, vi har bara inte bestämt när än. Så här är det kort och gott. Jag sitter med alla tillgångarna; han sitter och dras med skulder som han tog på sig i sin skilsmässa för många år sedan. Dessutom är han nykter alkoholist, men det är en lurig sjukdom så återfall är ett av livets realiteter som jag hoppas få slippa vara med om igen, men säker kan man inte vara. Jag är realist, och därför måste min syn vara realistisk på hur vår ekonomi ska ske ut. Vi kan inte dela allt, för då skulle jag stå utblottad, om det värsta skulle hända och han söp ihjäl sig. Det låter väldigt fint det du skriver, men jag är en av dem som inte kan ha det så. Om allting hade varit annorlunda ja, men inte som min situation ter sig. Det betyder inte att jag älskar honom ett dugg mindre än någon annan älskar sin man; det betyder inte att jag mindre än någon annan vill dela mitt liv och egentligen allt. Men eftersom jag är långtidssjukskriven och inte kommer att få in pengar så jag klarar mig nu när mina pojkar håller på att bli vuxna, så måste jag gardera mig. Om sedan andra människor menar att det är kallhjärtat, att jag inte är relationen tillräckligt hängiven eller att det är någon flykt från någonting, det får jag i så fall leva med. Vi har tidernas bästa relation, och vi är helt överens om hur vi ska ha det ekonomiskt, och jag inser inte att det behövs fler åsikter om det.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Tack för det du delat Piedra. Det är lite svårt för mig att lyckas få det här att hamna på rätt nivå. Jag har egentligen ingen som helst lust att ha åsikter om hur andra ordnar sin ekonomi, det finns förstås alltid en mängd faktorer i enskilda fall. Jag vill inte heller bedöma någons relation över huvud taget. Det jag däremot gärna vill är att väcka tankar om att det spelar roll för relationen att försöka se sig så mycket som möjligt som ett lag. Kanske är det lättare att se sig som ett lag om man försöker ordna livet därefter så gott det går?

    2. Profilbild för Lena P

      Min särbo och jag ser oss verkligen som ett lag. Det är det jag försöker få fram. Och lagspel kan ju se väldigt olika ut. Huvudsaken att medlemmarna i teamet har det bra och är överens, tänker jag. Människorär ju så olika så lagen ser väldigt olika ut.

  5. Profilbild för Bengt Holmberg
    Bengt Holmberg

    Först: Jag håller verkligen håller med Tomas om att det är en kraftigt gemenskaps- och jämlikhetsskapande praxis i ett äktenskap att från början till slut ha ett enda, gemensamt konto som båda har lika tillgång till. Men en torr, praktisk kommentar för dem som har blivit litet äldre: Har man ett sådant gemensamt konto och den ena parten dör, låses det gemensamma kontot till dess bouppteckningen är klar. Det kan ta månader, och under den tiden har man inte tillgång till sina vanliga pengar, eller till bekväma autogirobetalningar osv. När vi hört från ett syskon om hur detta krånglade till livet, som just då var plågsamt nog, såg vi till att vi båda hade ett eget konto med minst en månadslön eller två insatta som en ekonomisk buffert. De pengarna används inte, de bara ligger där för den händelse att, medan vi fortsätter att göra allt vanligt med det vanliga gemensamma kontot.

    1. Profilbild för Lena P

      Det tycker jag låter väldigt klokt, Bengt.

    2. Profilbild för Tomas Jarvid

      Här lär man sig nya saker hela tiden!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.