Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Konsten att presentera sig

Klassisk fotoredigering från Sovjet. På nedre bilden har de tagit bort Lenins kompisar som senare fallit ur gunst. Vad vill jag helst visa upp?

”Min bok” är på väg. Den som läst här ett tag vet att jag är en av väldigt många författare till en kommande andaktsbok på verbums förlag. Snart börjar det hända saker med den och jag återkommer förstås med mer information så att ni kan skaffa hem en hel driva till alla ni känner.

Nu ville de i alla fall ha en presentation av författarna att sätta i boken någonstans.

Vad skriver man då? Sitt yrke? Sin utbildning? Andra imponerande meriter?

Den kloka gamle jesuitpatern Gerhard Hughes har skrivit om en vän som var i ett sammanhang där de skulle presentera sig för varandra i gruppen. Den ene efter den andre berättade om sin karriär och försökte få det att låta så fint som möjligt. Gerhard Hughes vän berättade efteråt att han helst skulle velat säga

”Jag heter NN och jag är en unik manifestation av Gud”.

Guds avbild. Det är det finaste man kan vara, men det ligger liksom utanför vår mänskliga statustävling.

Vad är det jag egentligen skulle vilja ha som presentation av mig själv? Nu till boken blir det väl något officiellt och torrt men om jag fick välja fritt? Kanske inte alls något som framhäver min kompetens och mina meriter utan något som säger något på djupet om hur jag skulle vilja se på mig själv? Kanske så här?

”Jag är som en tavla målad av Gud. Jag är inte till för att vara nyttig egentligen, jag finns bara här för att Gud vill det”.

Hur skulle du vilja presentera dig själv?

(Jag kommer att tänka på en gammal bloggpost om vad man skulle vilja att det stod på ens gravsten. Det ligger nära det här på sätt och vis.

Kommentarer

6 svar till ”Konsten att presentera sig”

  1. Profilbild för Rosa

    Jag skulle aldrig kunna presentera mig kortfattat. Det skulle alltid kännas som det är något viktigt jag har glömt. JAg funderar mer på hur ajg själv ska undvika dras med i statusjakten.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Man kan ju undra varför man ska presentera sig kortfattat egentligen. Det blir ju aldrig särskilt rättvis bild av det.

  2. Profilbild för Sven Andersson

    Nej, det bästa sättet är väl att utge sina memoarer!

  3. Profilbild för Lena P

    Jag kan nog inte presentera mig på något annat sätt än kortfattat. Jag tycker ”Jag är en unik manifestation av Gud” är en helt perfekt presentationsfras. Sedan får folk själva bilda sig en uppfattning. För min uppfattning om vem jag är kommer ändå aldrig att stämma överens med andra människors uppfattning om mig.

  4. Profilbild för Marie Fredin

    Jag har testat och det fungerar bra: ”Jag är Marie”.Tycker så illa om presentationer där folk börjar räkna upp utbildning, jobb osv.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Det är bra och enkelt, det får man säga.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.