Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Som livet borde vara egentligen

En man anländer till New York med allt vad det representerar av drömmar.

I mitt eget liv är det helt klart så att det största hindret mot att vara nöjd med livet är förväntningarna.

Det finns så mycket ideal och föreställningar kring hur livet borde vara. Så måste det förstås vara men problemet är att de flesta av dem inte egentligen är våra egna. Människor har väl i alla tider varit rätt ängsliga och det har verkligen inte blivit mindre i vår tid. Vi sneglar oroligt på varandra och undrar om det inte är så där livet borde vara egentligen. Om inte mitt hus, mitt utseende, min familj borde vara så istället för att det ska vara rätt.

Det är väldigt viktigt att försöka komma fram till vad jag själv vill istället. Vad är viktigt för mig? Det är ju egentligen så att det är jag själv som ska trivas och leva i mitt liv och ingen annan.

De flesta idealbilder är omedvetna. Det gäller både de som vi på något sätt tar över från vår omgivning och de som kommer djupt inifrån oss själva, det vi själva vill. Jag gissar att det är en process över flera decennier att försöka dels genomskåda de idealbilder man liksom får påprackade sig utifrån och dels försöka förstå vad som egentligen är viktigt för mig. Det är en lång process men då är det viktigt att streta vidare dag för dag. Ju längre vi kommer på den vägen, desto mer onödig oro kan vi slippa.

Känner du igen dig i det här eller är det bara jag?

Kommentarer

10 svar till ”Som livet borde vara egentligen”

  1. Profilbild för lordsillion

    Jag önskade att jag fått någon vägledning eller idealbild tidigare i livet. Nu är jag i Full fart att skapa min egen väg.

  2. Profilbild för Rosa

    Jag gör allt för att bli av mina idealbilder som andra har klistrat på mig, men det känns som de slängs på mig fortare än jag kan säga flaska.

  3. Profilbild för Gerd ♥

    Härligt med blogg som sätter igång tankeverksamheten!Direkt började tänka på hur mina föräldrar planerade sina liv. Har mammas tidningsurklipp kvar och där ser jag hur hon tänkte, för att leva fullt ut och bäst.Eftersom jag slutat arbeta och rår mig helt själv nuförtiden, så kan jag verkligen försöka tänka på livet framåt. Jag har många drömmar! Och går mycket på magkänsla!

  4. Profilbild för Tomas Jarvid

    Fint om det sätter igång lite tankar det här.

  5. Profilbild för Lena P

    Idealbilder vet jag inte direkt om jag har haft, men inte trodde att jag livet skulle bli så här fruktansvärt jobbigt.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Det är möjligt att det är ett lyxproblem på ett sätt. ”Varför är det inte bra när det egentligen är så bra?” Där fick jag något att tänka på.

    2. Profilbild för Lena P

      Öhm, där vet jag inte om vi förstod varandra riktigt, för jag kan inte alls relatera till din från ”Varför är det inte bra när det egentligen är så bra?”, så jag kan inte alls se det som ett lyxproblem. Jag är fullständigt utbränd efter att ha tagit hand om mina två sönder med neuropsykiatriska funktionshinder i snart 20 år. Sömnen har varit kaputt lika länge, och nu börjar kroppen ge sig och jag drabbas av fler och fler fysiska sjukdomar också. Jag kan inte se att det är bra på något sätt, eller att det är ett lyxproblem att jag tycker att livet är jobbigt.

    3. Profilbild för Tomas Jarvid

      Det var inte så jag menade heller. Det var mer för egen del jag tänker så, att det borde vara lättare att vara nöjd med livet än det är i praktiken.

    4. Profilbild för Lena P

      Den här boken kanske kan vara något: http://www.bokus.com/bok/9789137142753/den-lyckliga-pessimisten/ Jag tänker definitivt läsa den, för jag tänker att man blir olycklig av de ständiga kraven på att man ska vara en nöjd, lycklig optimist. Vi är som vi är, och jag tror att en del av lyckan ligger i att vi kan acceptera att vi är som vi är. Utan att falla för omgivningens tryck.

    5. Profilbild för Tomas Jarvid

      Spännande bok. Jag tror helt klart att du har rätt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.