Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Några tankar vid en ung människas död

En vackert vävd matta

Igår hade jag en bild på en ruin på bloggen, det är så mycket som rasar samman när någon dör. Särskilt om det är en ung människa. Jag tänker inte skriva så mycket om vad det är som hänt här på bloggen, den är som jag ser det inte rätt forum för det. För mig är det i alla fall fråga om en nyfunnen vän som gått bort. Istället vill jag dela några tankar om när unga människor dör. 

På bilden idag ser vi en konstnärligt vävd matta. Den kan stå som en bild av livet som det växer fram inslag för inslag och blir längre och längre så att olika mönster framträder i väven.
När ett barn eller en ung människa dör så blir mattan inte så lång. Före detta biskopen Danell i Skara har sagt att precis som man inte bedömer en mattas värde i första hand efter dess längd så är det också så med livet. En ung människa kan mycket väl ha hunnit väva en vackrare väv under några korta år än någon annan gjort under ett betydligt längre liv. Det är hur vackert bunden den är som spelar roll i första hand, inte längden.
Samtidigt blir mattan så ofullbordad när någon dör i förtid. Man ser inte bara det fina som blivit utan också det vackra som aldrig fick framträda när väven abrupt avbröts. Det blir så fruktansvärt många oavslutade trådar. Hur vackert ett verk än är så är det smärtsamt när det är ofullbordat. Om man tar avsked av en gammal människa kan väven liksom ha avslutats av sig själv. Den döde kan ha överlevt de flesta av sina vänner och avslutat sitt aktiva liv för länge sedan. Den som dör ung har istället bara precis påbörjat en massa relationer och åtaganden.
Vad tänker du om det här? Tänker du likadant?

Kommentarer

6 svar till ”Några tankar vid en ung människas död”

  1. Profilbild för Lena P

    Jag tänker som du, och jag tycker mattan är en väldigt bra bild i det här sammanhanget. Min särbos dotter dog för några år sedan, endast 20 år gammal. Hon hade, om man betraktar det med hjälp av mattbilden, vävt en väldigt vacker matta. Vackrare kanske än många andra människor. Men precis som du skriver så var det – och är fortfarande – det väldigt många trådar lösa. Och mattan kommer aldrig att kunna bli färdigvävd.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Mycket sorgligt!

  2. Profilbild för Anonymous
    Anonymous

    Tack för dina fina ord. Pappa o mamma till din vän.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Tack. Ta hand om er.

  3. Profilbild för Anonymous
    Anonymous

    Tack för det du skrev! Sök gärna Väven på youtube… Julia.J sjunger Maria Gustin Bergströms vackra sång. Fantastisk, tycker jag.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Den har jag nog aldrig hört, det ska jag göra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.