Kärlekstank inombords och fem sätt den kan fyllas på. Grafik av Tomas och Jenny Jarvid… |
Jag har en ny tävling på gång på bloggen! Mer om den i nästa bloggpost men här är en ledtråd.
Gary Chapman har skrivit en storsäljande bok om relationer (du hittar den i ny upplaga till exempel här) med titeln ”kärlekens fem språk”. Den ska jag försöka introducera här och jag rekommenderar den för övrigt varmt. Det är en tänkvärd bok, inte minst är det här en enkel och bra bild för att tänka kring relationer och att ge och ta emot kärlek (här handlar det mycket om kärleksrelationer men egentligen kan resonemanget utsträckas till mycket mer).
Grundtanken är att varje människa har en ”kärlekstank” inom sig (se på magen på den gröna gubben på bilden). Om vi känner oss älskade och värdefulla och lever i goda relationer fylls tanken och då är det heller ingen konst för oss att ge kärlek till andra. Om man däremot lever i dåliga relationer och inte får det man behöver töms kärlekstanken så att man har mycket svårt att orka göra något för andra. Vi kan nog var och en känna igen oss någorlunda i båda lägena från olika skeden i livet.
Vi behöver alltså ta emot kärlek för att tanken ska bli full, vi ska må bra och kunna orka finnas till för andra. Frågan är bara hur. Enligt Chapman finns det fem ”språk”, ”kärleksspråk”. Man kan tänka sig fem vattenledningar in till tanken och som den kan fyllas genom. De fem språken är:
Bekräftande ord
På bilden ovan ser man en pratbubbla med ett hjärta i. Den står för kärleksspråket ”bekräftande ord”. Komplimanger och kärleksförklaringar eller ord av uppskattning från den man älskar betyder mycket för många människor.
Tid tillsammans
Klockan är symbolen för det andra kärleksspråket. Tid tillsammans. Att tillbringa tid tillsammans; umgås, prata, promenera ihop, det är för många viktigt för att man ska kunna känna sig älskad.
Gåvor
Presenten på bilden står för kärleksspråket ”gåvor”. För många människor är gåvor viktiga kärleksbevis. Det behöver inte nödvändigtvis vara stora saker men att få en gåva innebär för en del människor ett tydligt tecken på kärlek från givaren.
Fysisk beröring
Många människor behöver fysisk beröring för att känna sig älskade. Att kramas, hålla handen och den sexuella kontakten är exempel på språkets uttryck.
Tjänster
Den här var lite svår att göra en bild till men det blev denna snygga kaffekopp som min fru lyckades tota ihop av ringar och former i bildprogrammet. Kärleksspråket tjänster handlar, som det låter, om att visa kärlek genom att göra något för andra. Kärleken blir en drivkraft att göra något för den man älskar, exempelvis jobba mer, laga saker, laga mat och så vidare.
Poängen med uppräkningen är att vi fungerar olika. Tanken är att varje människa har ett, max två ”språk” som verkligen är deras eget. Vissa människor känner sig primärt älskade genom tjänster, andra genom att få gåvor. Vissa människor visar primärt kärlek genom fysisk beröring eller vänliga ord.
Under vår uppväxt har en del av de här sätten att uttrycka sig varit vanliga inslag och andra känner vi oss kanske främmande för eller begriper oss inte på.
Det är viktigt att fundera på hur man själv fungerar utifrån den här metaforen. Det finns mycket att vinna i relationskvalitet. Hur visar jag kärlek? Vad är det jag kan ta till mig och uppfatta som kärlek riktad till mig? I bästa fall fungerar man likadant som sin käraste/käresta och då är det ganska lätt att ta emot och visa kärlek till varandra. I andra fall kan man behöva prata mycket med varandra och försöka förklara vad man behöver för att må bra. Det är förstås enklast att uttrycka sig på sitt ”modersmål” men om nu ens partner verkligen, verkligen känner sig älskad genom något annat kärleksspråk så kan man öva sig i att använda det.
Låter det vettigt? Känns något av ”språken” mer angeläget för dig? För de du lever nära? Skriv gärna en kommentar. Och håll ögonen öppna efter tävlingen som kommer.
Lämna ett svar