Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Det mest provocerande man kan göra

Nunnor som skojar med varandra...

Nunnor som skojar med varandra…

I helgen skedde en historisk händelse i Linköpings domkyrka. Den svenskkyrkliga prästen Therése Olsson avlade livslånga klosterlöften. Hon arbetar för stiftet och arbetar för att återuppliva klosterlivet i Sverige.

Jag minns när filmen ”Nunnan” kom för några år sedan. Den handlar om Marta som 19 år gammal avlade klosterlöften och gick in i klosterliv för resten av livet. Filmen gjorde starkt intryck på många och jag hörde också många som reagerade starkt negativt.

Min tanke är att det att som ung kvinna gå i kloster kanske är det allra mest provocerande man kan göra i Sverige idag. Att avsäga sig parbildning och en hel snårskog av normer om hur en kvinna ska vara och leva. Av någon anledning tror jag inte att det är lika utmanande när män går i kloster men ni kan ju rätta mig om jag har fel?

Det är ju knappast av grupptryck någon går i kloster i Sverige idag. Det är verkligen att gå sin egen väg i livet och binda sig vid det liv man vill leva.

I ett samhälle som hyllar valfrihet och att leva som man vill har jag ändå en känsla av att det här är för mycket för många.

Blir du provocerad av klosterlöften? Vad är det som provocerar?

Kommentarer

9 svar till ”Det mest provocerande man kan göra”

  1. Profilbild för Rosa
    Rosa

    Jag blir avundsjuk. Vad mycket strul, missförstånd, hetsjakt med mera hon slipper.

  2. Profilbild för Anette
    Anette

    Jag känner inte att det är provocerande, men skulle själv aldrig kunna tänka mej att välja det sättet att leva… Jag såg filmen om Marta, jag minns att jag blev imponerad av hennes starka övertygelse, att leva som nunna. Gripande program på flera sätt.

  3. Profilbild för Lena P

    Jag blir inte det minsta lilla provocerad. Hade jag fått leva om mitt liv med det jag vet idag så hade jag nog själv kanske gått i kloster. I varje fall lockar mig tanken idag, men när man som jag redan har barn är det ju inte så lätt att bara gå i kloster. Så jag blir nog snarast lite avundsjuk faktiskt. Det är mycket hon slipper som går i kloster.

  4. Profilbild för Tomas Jarvid

    Det har varit intressant att läsa era svar. Jag lanserar nu en ny teori om att det främst är män som blir provocerade av kvinnor som går i kloster. Vad tror ni om det?

    1. Profilbild för Lena P

      Det kan så vara.

  5. Profilbild för Rebella

    Jag tror det är helt andra saker än kön som avgör om man tycker det är förfärligt eller inte.

    Nunnan har sänts (minst) två gånger på SVT, med många år emellan. Första gången tyckte jag det var hemskt, hela alltihop. Andra gången var jag fascinerad och började fundera över vad i livet som var verkligen värdefullt och vad som gör en människa nöjd med livet.

    Mest intressant var kanske mammans reaktioner, hon som först litegrann skröt med att hon fantiserat om att alla hennes barn skulle bli nunnor och präster, och sen sörjde så hårt över att de liksom förlorat henne. Hade hon upplevt lika stor förlust om dottern flyttat utomlands och de setts lika sällan, undrar jag.

  6. Profilbild för Linnéa Bergman
    Linnéa Bergman

    Alla har rätt å göra de som
    känns bäst för dom.

  7. Profilbild för Marianne
    Marianne

    Jag tycker det är intressant att hon så tidigt i livet är helt klar över hur och var hon vill leva. Att hon går den väg hon upplever är hennes.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.