• Vandra Vägen
  • 1001 är samma åt båda hållen, en ”kiasm”?
Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

1001 är samma åt båda hållen, en ”kiasm”?

 

Samma upp och ner?

Samma upp och ner?

Efter bloggpost 1000 kommer förstås post 1001. 1001 är en speciell siffra eftersom den är likadan om man läser den baklänges. Det finns ju en del ord som funkar så också (kajak, amma, rar) och de kallas viss palindrom. Men det är inte det jag ska skriva om.

För ett bra tag sen skrev jag en serie bloggposter här om konsten att läsa bibeln som ett proffs, saker att tänka på för att förstå så mycket som möjligt av bibeltexter man läser. En sak jag inte nämnde då är att det finns en hel del retoriska stilfigurer i bibeln.

Den kanske vanligaste är den så kallade ”parallellismen”, där sägs samma sak två gånger med lite variation mellan raderna. Det bästa exemplet att ta upp här på Vandra Vägen är kanske den här bibelversen, psaltaren 25:4

Herre, lär mig dina vägar,
visa mig dina stigar.

De där parallellismerna finns i mängder och i olika utföranden. Sedan finns en lite mer sofistikerad variant som funkar precis som siffran 1001. Den kallas kiasm (efter den grekiska bokstaven chi, eller som vi skulle säga -X. Kiasmen går nämligen i kors, som ett X.

Ett tydligt och enkelt exempel är markusevangeliet 2:27 där Jesus säger:

Sabbaten blev till för människan och inte människan för sabbaten.

 

För att vara lite övertydlig står det alltså

Sabbaten, människan, människan, sabbaten (eller ABBA).

Dessa kiasmer finns också i väldigt mycket mer komplicerade utföranden med fler led och där det inte är exakt samma ord utan mer tankegången som återkommer. Kanske kan en avancerad kiasm se ut som ABCDEEDCBA eller så.

Det är kanske svårt för moderna läsare att se poängerna med de här stilgreppen. När det gäller den enkla kiasmen förstår vi nog, det blir ett slagstarkt uttryck som är lätt för åhörarna att komma ihåg. Så är det nog med de mer avancerade också. Bibeln är skriven i en kultur som inte är skriftbaserad på samma vis som vår. Man lärde sig mycket utantill och ett pedagogiskt och strukturerat upplägg var  (och är nu också förstås) för att budskapet skulle bli tydligt och klart.

Håll gärna utkik efter olika stilfigurer när du läser bibeln, de förekommer förstås där det är något riktigt viktigt som författaren vill ska bli ihågkommet mer än resten.

Sånt kan man komma att tänka på om man är en insnöad teolog och skriver bloggpost 1001.

Kommentarer

4 svar till ”1001 är samma åt båda hållen, en ”kiasm”?”

  1. Profilbild för Lena P

    ABCDEEDCBA… Kommer att tänka på bokstavskombinationerna i DNA-strängarna. Det kanske också är någon sorts kiasm som Gud har skrivit in i oss.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      I alla fall är det också dolda strukturer.

  2. Profilbild för LoLi
    LoLi

    Är detta kiasm?

    Det onda jag inte vill, gör jag. Det goda jag vill, gör jag inte. Paulus nånstans.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Det är det inte men det är ju en slagfärdig mening som är lätt att komma ihåg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.