Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

En utställning och några böcker

Vy över domkyrkan från museet. Eller egentligen från lekplatsen.

Vy över domkyrkan från museet. Eller egentligen från lekplatsen.

Igår var jag i grannstaden Skara. Där finns en bra lekplats. Där finns också ett länsmuseum med gratis inträde där de nu har en utställning i Skara stift 1000 år (jag hoppas vi kan ses när det är jubileumsfirande i slutet av augusti? Kul tillfälle att ses i verkligheten!)

Jag såg nu bara halva utställningen, förmodligen den mindre intressanta delen, om de senaste 500 åren. Den trogne läsaren vet att jag är svagare för medeltida kyrkoliv egentligen men dit var det svårt att komma ner med dubbelbarnvagn. Jag får återkomma helt enkelt. Jag var också osäker på om man fick fotografera så jag har inte gjort det, kanske kan jag återkomma med foton också.

Jag vill i alla fall rekommendera utställningen. Den var inte jättestor men den bestod av olika historiska föremål. Bland annat var det första gången jag såg skaramissalet, en liten samling psalmodikon och annat smått och gott. Nästa gång blir det reliker och grejer, det ser jag fram emot att se. En reflektion är att det lätt blir mycket böcker man visar upp när man visar upp kyrkliga föremål från de senare århundradena. Jag tycker ju om såna men det känns ändå lite tråkigt att det är så.

Fina böcker nästan gratis.

Fina böcker nästan gratis.

Sedan var vi inne i Skara bibliotek. Det är fantastiskt med bibliotek och Skara verkar ha ett fint. Där hade de gallrat ut böcker och där hittade jag flera böcker jag verkligen inte tycker de borde gjort sig av med.

Där var först och främst den helt otroliga boken ”våga ta plats i ditt barns liv” av Gordon Neufeld och Gabor Mate som jag skrivit en drös bloggposter utifrån (bland annat 7 principer för barnuppfostran enligt Gordon Neufeld). Den är jag förstås glad att ha fått tag i men det hade varit bättre om den var tillgänglig för fler.

Dessutom hittade jag ”verktyg för varaktig kärlek”, en riktigt bra bok om relationer utifrån ett stort forskningsmaterial. Boken används i relationsfriskvårdskursen PREP.

Jag hittade också en fortsättning på ”kärlekens fem språk” (läs här om fem kärleksspråk och en kärlekstank), nämligen ”förlåtelsens fem språk”. Den äger vi också redan i hemmet men den verkar bra.

Jag vet inte riktigt vad jag ska göra med verktyg för varaktig kärlek och förlåtelsens fem språk. Jag kan gärna ge någon av dem till dig mot att du lägger en slant extra i kollekten. Hör av dig om du är intresserad.

Fortsättning följer när jag lyckats se andra halvan av utställningen.

 

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.