Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Det finns ingen hemlig lära

Hemlig lära?

Hemlig lära?

Jag har nyss läst den här (otroligt snygga och välgjorda) serien från albumförlaget. Man kan säga att det är som de föregående albumen i samma serie; väldigt bra och historiskt kunnigt, ända tills det går för långt och blir da vincikoden av alltihop på slutet.

Det finns rätt många sådana här skildringar som gör anspråk på att berätta om den ”hemliga läran” som EGENTLIGEN är sanningen bakom den kristna tron. Da vincikoden är ett exempel men det är också en gammal genre som går tillbaka till de första århundradena efter kristus och den tidens gnosticism. Tanken är att det finns djupare hemligheter bakom den kristna tron som bara är till för de ”upplysta”. Detta kallas ibland för en esoterisk lära.

Det finns ingen hemlig lära i den kristna tron.

Det skulle förstås kunna vara så att jag är för dum och oupplyst själv för att känna till om det finns en sådan, eller att ingen har berättat om den för mig men det är inget som håller mig vaken om nätterna i grubbel.

Grejen med det Jesus sagt och gjort är att det från första början var till för alla. Det märkte man särskilt på att det var till för de som andra inte räknade med (”the last, the least and the lost” som en förkunnare sa). Det vore i grunden en självmotsägelse om den ”verkliga” sanningen i den kristna tron bara är till för en elit när Jesus själv säger att han kommer för sina minsta systrars och bröders skull. Eller hur?

Så. Kom ihåg det nu. Det finns ingen hemlig lära. Kristen tro handlar över huvud taget inte värst mycket om att få insikt utan mer om att leva i gemenskap med Gud och i enlighet med Guds vilja. Det tycker jag är skönt.

Kommentarer

2 svar till ”Det finns ingen hemlig lära”

  1. Profilbild för Lena P

    Visst är det så, för OM det skulle finnas en hemlig lära, så har de fullständigt missat Jesu budskap.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      De skulle nog säga att evangelierna är förfalskade eller något sådant antar jag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.