Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Vad kan skam åstadkomma?

 

I och för sig en antifuskstrut och inte en skamstrut men ni fattar grejen.

I och för sig en antifuskstrut och inte en skamstrut men ni fattar grejen.

I svallvågorna efter riksdagsvalet har det blivit tydligt hur stor tilltro till skammens möjligheter många ändå har. Om inte i ord så i handling.

Sociala medieflöden fylldes av människor som skrev saker som:

”Ta bort mig som vän om du röstade på SD”

Eller:

”Vi är de 87 procenten (som inte röstade på SD”

 

Jag kan förstå känslorna bakom de raderna och jag kan framför allt förstå och dela önskan om att ta avstånd från Sverigedemokraterna. Vad jag däremot inte kan förstå är att det skulle kunna vara en bra strategi för att minska främlinsfientligheten i vårt land.

Jag har skrivit många gånger här om att påförande av skam inte är någon bra väg till en positiv förändring hos någon. Det leder bara till än mer låsta positioner. Att säga upp kontakten och bryta banden är att förklara den andre vara ett hopplöst fall och strunta i att försöka bemöta den andres synsätt.

Det har seglat runt ett annat citat på twitter sedan Desmond Tutu kom till Sverige och det belyser nog också väl Jesu förhållningssätt:

”Den som vill skapa fred talar inte med sina vänner. Han talar med sina fiender” -Desmond Tutu

Det här är svåra saker. Men just för att det är så svårt att agera rätt mot varandra kanske det är läge för oss allihop att vägra ta på sig skenet av moralisk omutlighet. När jag ställs inför människor med för mig anstötliga åsikter kanske det blir extra tydligt att jag inte heller älskar min nästa?

Kommentarer

3 svar till ”Vad kan skam åstadkomma?”

  1. Profilbild för Lena P

    Ingen är perfekt, men ibland tycks människor ta på sig helgonglorian och låtsas inför sig själv och andra att de är bättre än vi andra. Ofta för att försöka skyla över sin egen skam, tror jag. Skam är ett svårt kapitel, och jag tror aldrig att man kan komma tillrätta med det genom att skambelägga andra. Nu är jag ute på hal is, men kanske skulle man kunna komma tillrätta med folk som röstat på SD genom att respektera att de utövat sina demokratiska rättigheter, inte genom att skambelägga dem. För jag anar att det här är en grupp människor som redan bär på mycket skam.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Jag är på ditt spår där helt och hållet. Och det verkar onekligen mer och mer ju mer man skriver som att skam är ett outtömligt ämne.

  2. Profilbild för Rebella

    Skam kan göra mycket han
    när han går på torra lann’

    Jag tror inte heller den här reaktionen att alla ”vi rättrådiga” demonstrativt ska betrakta SD-röstare som paria är nyttig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.