Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Leva är svårare än veta

Lätt att ge sken av lite för stora skördar? Här ett fejkat kort på en man och hans påstådda pumpaskörd...

Lätt att ge sken av lite för stora skördar? Här ett fejkat kort på en man och hans påstådda melonskörd…

En sak som ständigt återkom i läsningen av ”den muslimske Jesus” var uttalanden och berättelser som den här:

”Hur många människor uppmanar inte andra att minnas Gud men glömmer Honom själva! Hur många människor skrämmer inte andra med Gud men är själva oförskämda mot Honom! Hur många människor kallar inte andra till Gud men springer själva bort från Honom! Hur många människor reciterar inte Guds bok men kastar själva bort dess verser!” (Den muslimske Jesus 303)

 

Poängen är att det är lätt att det blir mycket snack och lite verkstad kring hur man egentligen skulle leva sitt liv. Vårt problem är sällan att vi inte vet hur vi borde handla (fast de situationerna finns förstås också) utan att vi ändå inte gör så. Enligt många visdomslärare i bibeln och den kristna traditionen så kan vi därför gott vänta med att lära oss nya kunskaper och söka nya insikter tills vi omsatt det vi redan vet i konkret livsföring. Ett tydligt exempel är det här från jakobs brev i nya testamentet:

”Var ordets görare, inte bara dess görare, annars tar ni miste” Jakobs brev 1:22

I den judiska och, tror jag, som ovan den muslimska tron så är handlingarna i fokus. Att vara en rättrogen handlar inte om vilken lära man har utan om hur man lever i enlighet med buden. Så borde det nog vara i kristen tro också i högre grad än det är men alla århundraden av kyrkosplittring, lärostrider och nyplatonskt tänkande har satt sina spår hos oss.

Som präst och predikant blir förstås det översta citatet många gånger alltför brännande. Så mycket man ägnar sig åt att prata om hur det kristna livet borde fungera och om vikten att vända sig till Gud med sina bördor är det lätt att framstå som ett helgon. Frågan är hur jag omsätter det jag lär i livet så att det hänger ihop. Jag lär ha anledning att tugga på det visdomsordet i många år framöver för egen del.

Kommentarer

3 svar till ”Leva är svårare än veta”

  1. Profilbild för Rosa
    Rosa

    MM detta känner jag igen mig på massor av områden. Man kan tala sig blå,och vara hur insatt som helst men trillar ändå i samma gropar i alla fall. 🙁

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Då är vi två. Minst.

  2. Profilbild för Rebella

    Kristendomen poängterar väl det där med tro redan från första början. Redan han som börjar med J gjorde det, alltså. ”Din tro har hjälpt dig”, ”den som tror på mig skall leva om än han dör” – ”den som tror på mig” står fyra gånger i evangelierna men hum, bara i Johannes (fantastiskt med bibel sökbar på nätet) som väl är tillkommen sist, så huruvida han faktiskt sade det… sen kommer dessutom Luther med sola fide. Det kanske är en kristen akilleshäl, att betona tron så mycket. Eller f.a. en protestantisk. Hade man börjat förfölja kristna när Johannes (eller vem det nu var) plitade ner sitt evangelium?

    Skriver din bok något om hur stor del av materialet som uppenbart kommer ur de gnostiska evangelierna? Skildringen av korsfästelsen lär vara därur, liksom det mesta materialet om Maria (det står mer om Maria i Koranen än det gör i Bibeln).

    Du har råkat skriva en betydelseändrande bokstav fel när du citerar Jakobsbrevet. Kan vara värt att rätta till, då vi hedningar inte hajar på en gång utan att kolla upp. /avfällingen i bakersta raden

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.