När jag studerade till präst läste jag teologi på Johannelunds teologiska högskola i Uppsala. Dit är det många dödsbon och annat som skänker böcker och med jämna mellanrum får man chans att fynda på sådana böcker. På den allra första bokmarknaden i första årskursen köpte jag på mig en massa böcker och en av dem har jag nu till slut läst. Närmare bestämt har jag läst ”Skapelseteologi” av Åke Jonsson. Inte direkt det enklaste att läsa medan man nattar barn men efteråt är det väl värt det.
Det är en rätt tjock avhandling där författaren försöker rekonstruera en sammanhängande skapelseteologi utifrån Gunnar Edmans till stora delar poetiska och skönlitterära författarskap.
Det som har varit roligt med att läsa boken är att jag känner igen mig mycket i själva strävan bakom allt tankearbete i boken. Gunnar Edman var en tid av sitt liv ateist och även sedan han kommit till den kristna tron så var han ofta skeptisk mot kyrkan och dess teologi. I stället funderade han på bättre sätt att förena den kristna teologin med den världsbild vi just nu lever med. Edman ägnade sig mest år naturvetenskapens landvinningar och hur dess rön passar ihop med kristen tro. Själv brukar jag oftare skriva saker här utifrån sådant jag snappat upp från psykologin och annat som har med det mänskliga livet att göra. Jag funderade nog mer kring fysik och sånt som tonåring. Hur som helst är det inspirerande att se hur tro och vetande belyser och kompletterar varandra utifrån sina respektive kompetensområden (var den gränsen går beskrivs förresten också i boken).
Bilden ovan på kartan över den platta jorden är skräckexemplet på motsatsen. När man går in så hårt som möjligt på att få kristen teologi att ha så lite beröring som möjligt med den vardagsverklighet vi lever i. Jag vet inte om ”flat earth society” är på riktigt i och för sig. Det kan ju vara ett skämt. Läs gärna min gamla bloggpost om Herodotos karta och en världsbild som är bra men för liten.
Jag återkommer med någon bloggpost där jag försöker återge något om den kristna tron och kosmos historia och framtid. Inget litet ämne det.
Vad säger du, uppfattar du det som att den kristna tron och naturvetenskapen överlag talar om samma verklighet fast på olika sätt eller är glappet större än så? Skriv en kommentar!
Lämna ett svar