Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Allt Gud gör är självporträtt

Selfie!

Selfie!

Dagens tanke har jag gått och grubblat på sedan jag gick på folkhögskola. Min friluftslivslärare sa just det som är dagens rubrik:

”Allt man gör är självporträtt”

Det är möjligt att den tanken dykt upp tidigare på bloggen, i så fall i någon upplagd predikan, men idag vill jag i alla fall återkomma till den.

Det som ligger bakom orden är att så fort vi ägnar oss åt något sorts skapande verksamhet så blir det ofrånkomligt så att det jag gör inte blir likadant som det du gör. Din tavla blir inte som min. Det beror förstås på att vi är olika skickliga (när det kommer till målning sätter jag min slant på att du är bättre) men också på att vi tänker olika och arbetar utifrån olika perspektiv.

Det vi skapar bär alltså spår av oss själva.

Jag har skrivit några inlägg om kristen skapelseteologi på senaste tiden. Som jag ser det kan vi nog ha en hel del glädje av dagens citat när vi funderar på Guds förhållande till kosmos.

Det står i bibeln att Gud skapade människan till sin avbild (det är också smärtsamt tydligt att den ende som riktigt lever upp till det är Jesus Kristus) men om man ser lite större på det hela så bär egentligen hela kosmos på sätt och vis på en slags gudsavbild.

Allt Gud skapar bär spår av Gud själv.

Enligt den kristna tron så är Gud skild från sin skapelse. Skapelsen har sitt ursprung hos Gud och är beroende av Gud men den är inte del av Gud själv. Gud är närvarande överallt i skapelsen men finns också bortom eller vid sidan om (eller hur man nu ska säga det) sin skapelse.

Man kan likna Gud vid en konstnär eller en diktare vars själ på ett sätt är nedlagt i det hon skapat. Det är en otillräcklig bild (för en konstnär finns ju egentligen inte alls närvarande i sitt verk sedan det väl är färdiggjort) men jag tror den säger mycket ändå om hur något kan ha en egen existens och ändå nästan vara en del av en själv.

Einstein med en dockkopia.

Einstein med en dockkopia.

Läs gärna lite mer om skapelseteologi, eller varför inte om selfies?

Kommentarer

6 svar till ”Allt Gud gör är självporträtt”

  1. Profilbild för Geddfish

    Hihi, du är för hejig med dina självporträtt!
    Jag har inte det religiösa talets gåva, men enkelt uttryckt, så är det så självklart för mig, att det jag själv gör, speglar mig, därmed är jag inte rädd att ta en selfie, jag är ju jag. Kan inte spegla mig i någon annans glans.
    Och mitt handarbete är präglat av mig, precis som ditt, av dig.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Det var nästan lite löjligt när min lärare sa det där om självporträtt för allt jag slöjdade blev långt och smalt (och inte så snyggt för den delen). Tur att det inte var så bokstavligt menat.

  2. Profilbild för Lena P

    Jag gillar nog ändå konstnärsmetaforen, för jag tycker nog att konstnären på ett sätt är närvarande i sitt konstverk även efter att det är slutfört. Hur skulle vi annars kunna veta om det är Picasso eller van Gogh som har målat en viss tavla? Eller om det är Astrid Lindgren eller Selma Lagerlöf som har skrivit en viss bok?

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Jo visst är det så. Som teolog så skrev jag väl så för att gardera mig mot det som kallas deism, att Gud skapat världen men sedan dragit sig undan.

  3. Profilbild för Alma-Lena

    Relevant liknelse som ju ligger i själva uttrycket skapare. Detta att vara upphov och ha del i utan att vara identiska ligger ju också i föräldra-barnaskapet som det också talas om i Bibeln.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Det är kanske steget vassare ändå att använda liknelser från föräldraskapet än från konstnärskapet. Samtidigt kan man tänka att de belyser lite olika saker. Konstnären är förtrogen med sitt eget verk på ett annat sätt än föräldern tänker jag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.