Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

En månad med dumfån

Dumfån? Eller ljudspaning under kriget?

Dumfån? Eller ljudspaning under kriget?

Nu har jag till slut fått tillbaka min smartphone från reparatören (eller fått den ersatt om man ska vara noga) och det föranleder mig att fundera lite kring min månad med gammal vanlig knappmobiltelefon.

Det första jag tänker är ”hoppas inte telefonens ägare tittar efter hur de nya rekorden i (det fåniga spelet) quadrapop ser ut, de tycker nog präster borde hålla på med viktigare saker”. Äh, skämt åsido. Nu lite på tankar på riktigt.

Det är helt klart så att jag har varit mer närvarande i nuet under den dryga månad som experimentet pågått. Det har varit väldigt skönt och något jag får fundera på hur jag bäst tar tillvara framöver. Det får väl bli några tungt använda appar som ryker eller så så ska jag nog kunna skära ner på splittringen en smartphone kan orsaka.

Det är också intressant att det var helt andra saker än jag trodde som jag saknade. Framförallt hade jag vant mig vid att det var telefonen som var radion jag lyssnar på ibland och telefonkatalogen jag tittar i när jag behöver ett nummer. Så många funktioner som faktiskt är till stor hjälp i vardagen.

Sammanfattningsvis har smartphonen både bra och mindre bra sidor. Som med all teknik gäller det att inte styras av den utan använda den till något bra. Jag skrev för rätt länge sedan om ”skärmens bedårande kraft och barnen” och på det 1,5 år som gått sedan dess tror jag faktiskt att jag långsamt hittat fram till bättre förhållningssätt till telefonanvändningen. Den gångna månaden lär nog bidra med en liten knuff till i en vettig riktning.

Teknikoptimister brukar mena att vi alla kommer att lära oss hantera informationstekniken mycket bättre i framtiden när vi ”vuxit upp” lite. Jag tror att det kan gå så men det kräver nog också rätt mycket av oss användare. VI får hjälpa varandra att hitta bra förhållningssätt som gör att våra relationer får vad de behöver. Framförallt är det kanske så att de nära relationerna tar stryk på mer ytliga relationers bekostnad om man oftare mentalt är någon annanstans?

Det här blev inte så djuplodande men jag skulle tycka det var väldigt spännande att läsa just din kommentar om hur smartphonen förändrat ditt sätt att leva. Skriv!

Kommentarer

4 svar till ”En månad med dumfån”

  1. Profilbild för Emil

    Några enkla regler i vårat hushåll:
    1. Ingen mobil vid matbordet
    2. Ingen mobil i sovrummet
    3. Ingen mobil när man leker med barnen, om det är tvunget förklarar man coh går därifrån så att de när de har vuxentid har full uppmärksamhet.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Tack för din kommentar (och roligt att du hittat hit)! Det är nog den typen av regler och förhållningssätt vi behöver mer av. Jag tar till mig och begrundar.

  2. Profilbild för Susanne Waldh
    Susanne Waldh

    Jag har knapptelefon, jag är tillräckligt disträ av naturen och tycker att internet tar lite för mycket av min tid ändå.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Klokt Susanne! Roligt att du hittat hit till bloggen. Du har alltid varit ett föredöme i sådana här frågor!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.