Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Solen är inte här men på allas läppar

 

Solens sista strålar innan nästa dag.

Solens sista strålar innan nästa dag.

Jag var alldeles för snabb att skriva om att få en tisdag i november att svänga. Nu känns det som att den riktiga novemberkänslan infunnit sig med besked. Framförallt är det länge sedan jag såg solen. Hela dagarna se det ut som om det vore strax före skymningen eller så.

Jag tänker ganska ofta på att solen kan vara en av de bästa bilderna från naturen att likna Gud vid. Kanske kan man vända lite på det i fråga om frånvaro. Pär Lagerqvist hade problem med den kristna tron men han kunde inte släppa tomheten Gud lämnat efter sig:

”Du som fyller hela världen med din frånvaro” -mycket ungefärligt citat av Pär Lagerqvist fritt från minnet

 

Ganska likt det sätt jag känner inför solen dessa dagar. Aldrig har man tänkt så mycket på den som när den är så sällsynt.

Jag har skrivit en rad inlägg på bloggen tidigare, om vårsolen som bild av Gud, om solens ljus på smutsiga fönster och så om det faktum att allt liv kommer från solen. I det senare skrev jag om att det faktiskt är solen som värmer oss också om vi eldar med ved. Även om Gud inte är direkt orsak till allt livsuppehållande (vi vet ju att naturen följer sina lagar också) så har samtidigt enligt den kristna tron allt gott sitt ursprung hos Gud.

Sedan dess har jag funderat vidare på det. Jag blir alltid glad när jag ser ett vindkraftverk (och de är många häromkring) eller solceller på något hus (som jag hoppas få se många, många fler inom några år) eftersom den energin är helt ren och förnyelsebar. Solenergin kommer förstås från solen men egentligen gör också vindkraften det eftersom solen skapar vindarna. Likadant med vattenkraften; solen är den som driver vattnet runt i sitt eviga kretslopp. Vågorna beror också på solens strålar på något sätt har jag förstått (det har talats länge om den där vågkraften nu men har det blivit något egentligen?). Olja och kol är som veden fast långtidslagrad – växter som en gång vuxit upp och sträckt sig mot solen. Det skulle möjligen vara kärnkraften som ger energi från källor som inte har med solen att göra men då verkar den å andra sidan fungera på liknande sätt som processerna i solen?

Jag tycker det är vackert att tänka i de här banorna. Så många slags energi och liv från en enda källa. Så tänker jag mig också Guds skapelse.

 

Kommentarer

4 svar till ”Solen är inte här men på allas läppar”

  1. Profilbild för rosa
    rosa

    Berlin har ett bra namn på november : Mörv. Beskriver verkligen just nu…

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Rätt mycket mörv…

  2. Profilbild för Björn Oskar Markus Blomgren

    Vi behöver mörker för att skilja ut formerna i vår omgivning, och djur söker skugga för att få svalka sig.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Ja man ska nog inte dra talet om ljus och mörker för långt. I och för sig brukar det ju kunna vara lite mer balans i ljus och mörker än det är häromkring nu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.