• Vandra Vägen
  • 10 viktiga uppgifter för kyrkan i klimatkrisen
Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

10 viktiga uppgifter för kyrkan i klimatkrisen

spindelnät

Då kör vi väl vidare med de skapelseteologiska inläggen. Det gäller att ständigt hålla liv i miljöfrågorna och Kyrkan har en viktig roll att fylla där. Men vad exakt är det för roll? Vad är det som kyrkor kan göra som inte redan görs bättre av andra?

Vare sig man är troende eller inte så borde alla kunna medge att kyrkorna dels har en viktig roll eftersom de inte är en del av myndighetssverige utan kan ha en kritisk roll som en del i civilsamhället. Dels kan man konstatera att kyrkorna intar en särställning där eftersom de är så enormt mycket större än andra organisationer i vårt land.

Det jag skriver nu hämtar jag återigen från Per Larssons bok ”Skapelsens frälsning”. Apropå vikten av att kyrkorna kommer samman och höjer sin röst för att slå vakt om skapelsen citerar han gamle biskopen Martin Lönnebo om hans försök att få kyrkorna att enas såhär:

”Våra försök, Stefan (Edman) att göra kyrkan till världens största miljörörelse misslyckades vid världskonferensen i Sydkorea för trettio år sedan. Det blev mitt livs största enskilda besvikelse

 

Per Larsson ger tio punkter om vad som är kyrkans unika bidrag i frågor om miljö och klimat. Läs och begrunda:

1. Att kyrkan genom sina gudstjänster fortsätter att vara den nödvändiga platsen för bön och lovsång till Skaparen.

2. Att den accepterar den profetiska kallelsen när det gäller klimatfrågan och miljön.

3. Att den fortsätter vara de fattigas och tredje världens röst.

4. Att den ger en sund biblisk och teologisk motivation för kyrkans engagemang för skapelsens bevarande.

5. Att församlingarna själva ser om sitt hus ur klimat och miljösynpunkt.

6. Att de erbjuder ett samtalsforum utanför de politiska partierna.

7. Att kyrkan inser sin kallelse att förbereda människor mentalt och andligt för den oerhörda omställning av samhället som måste ske.

8. Att församlingarna uppmanar sina medlemmar att bli aktiva i miljöorganisationer utanför kyrkorna.

9. Att de regelbundet och självklart tar upp miljöansvar i predikan och församlingsundervisning.

10. Att de uthålligt håller fast vid de bibliska grundvärdena.

 

Vidare kan kristen tro enligt Per Larsson (och jag håller förstås med) bidra med de värderingar som vi så väl behöver för att möta tidens utmaningar. Han nämner tacksamhet, ödmjukhet, enkelhet och förnöjsamhet i livsföringen, rättvisa, fred, kärlek, hopp och tro.

 

 

 

Kommentarer

15 svar till ”10 viktiga uppgifter för kyrkan i klimatkrisen”

  1. Profilbild för Thorsten Schütte
    Thorsten Schütte

    Varje lång vandring börjar med ett litet steg. Viktiga steg på ”miljövandringen” är att det blir dyrare att skada miljön och kyrkan bör arbeta för att denna tanke vinner bredare acceptans. Men genom gröna skatteväxlingar kan detta göras enklare, inte bara piska, också morot. En bra och lätt genomförbar grön skatteväxling är att skippa den konstiga trafikförsäkringsskatten (ett slags straff på att försäkra sin bil) till förmån för höjd koldioxidskatt på fossila drivmedel.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Jo det finns massor av smarta omställningar man kan göra om viljan finns. Stora pengar som går till att stötta upp olja och kärnkraft idag och så vidare.

  2. Profilbild för M. Blomgren

    Vi kan väl inte göra oss själva till förebilder för de utsatta i u-länderna, med våran industrialisering och våra utsläpp. Jag tänker att det går att leva och få ett bra liv, leva länge i ett primitivt samhälle utan våran vansinniga materialism. Det är en sak att få sjukvården att fungera, men vi ska inte bli förebilder för deras samhällen.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Det vore verkligen högmod att säga att vi i väst kan vara förebilder när det är vi som står för det mesta av problemet. Det Per Larsson menar är snarare att kyrkorna har bra kontaktnät med fattiga länder och vet mer om vad som händer där klimatkatastrofen redan drabbar svårt. Det är ett ansvar vi har att förmedla den bilden för den ryms väldigt sällan i media.

  3. Profilbild för M. Blomgren

    Det handlar så mycket om att ha de senaste grejerna och när det har blivit lite omodernt slänger vi det och det hamnar på våra soptippar. I en del fall får utvecklingsländerna betalt för att ta hand om våra sopor. Vi har enligt mig en kultur som är helt uppåt väggarna. Det gäller mode, skvaller och porr industrin. Att göra affärer på tobak och alkohol, och samtidigt fördöma det. Men vi får in skatte pengar på sånt som vi sedan ger till stöd för cancervård och forskning. I vissa länder med sharia lagar har de förbud mot sådant, men vi tänker väl att det inskränker på våran fri och rättighetskultur att få gå med kort kjol och en jädra massa spackel. Kvinnor vill inte bli sedda som sex objekt men klär och sminkar sig så sexigt som möjligt. I vår kultur handlar det om att vara sexig och klä sig som om man var ung oavsett ålder. Vi ser inte upp till de äldre som i andra kulturer, som vi ser som efterblivna. Det är sjukt. Med de snabba svängningarna i mode branscherna köps och slängs det mesta när det har blivit ute. Där har secondhand affärerna en utomordentligt bra roll när de bedriver verksamheten för att hjälpa fattiga länder när kläder lämnas in utav eftertänksamma människor. Det var en präst i Göteborg som skrev i GP att vi egentligen bara behöver två par byxor. Varför en hel garderob full för att vi ska kunna spöka ut oss? Jag vill inte gå in på varför väst nu krigar mot länder som inte vill bli del utav våran kultur imperialism, där USA och EU försvarar sina argument med att det är för att införa demokrati. Det sägs att alla vill bli som vi, bära blå jeans och lyssna på västerländsk popmusik.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Det ligger mycket i det du skriver. Det är på många sätt en konstig kultur vi lever i. Desto viktigare att vi slår vakt om samtalet om djupare frågor.

      1. Profilbild för M. Blomgren

        Slår vakt om djupare frågor i samhället? Eller i kommentars fältet? Blir bekymrad över att mitt inlägg kanske inte var allvarligt nog.

        1. Profilbild för Tomas Jarvid

          Inget riktat mot dig i det. Du är ju med och för samtal om viktiga frågor både här och där.

  4. Profilbild för Jonas Eriksson
    Jonas Eriksson

    Hej igen,

    Kyrkan har väl bara en egentlig uppgift?

    Att leda människor till Jesus och peka på varför han kom och dog på korset.

    Dina tio punkter passar bra i vilket politiskt program som helst, men inte någonstans står det något om Jesus och vägen till frälsning.

    Problemet med Svenska kyrkan är att ingen verkar läsa Bibeln, utan istället gör den vad den kan för att anpassa sig till den sekulariserade världen utanför kyrkodörrarna…

    Kör 366 raka söndagar bara på Romarbrevet (det gjorde Martyn Lloyd-Jones), istället för att predika om källsortering! Eller?

    Med vänlig hälsning,

    Jonas

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Jag kan förstå din frustration över att Kyrkan ibland verkar smyga med Jesus och hålla på med allt möjligt annat. När det gäller de tio punkterna så blev jag därför väldigt glad av att de utgick från att Kyrkans främsta uppgift är att fortsätta att förmedla det kristna budskapet och vara en plats för lovsång till Skaparen. Per Larsson utgår från att Kyrkan faktiskt ska göra det som just den kan och som ingår i dess uppdrag. Kyrkans uppdrag är ju större än att bara prata eller hur?

  5. Profilbild för Jonas Eriksson
    Jonas Eriksson

    Inget uppgift är större än att peka på korset.

    Med vänlig hälsning,

    Jonas

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Så är det förstås. Ändå är det så att den kristna tron är stor nog att tillämpas på alla områden i livet och det är en utmaning att fundera på vad efterföljelsen innebär i vår rådande situation med hotande katastrof vid horisonten. Det finns helt klart stora delar av bibeln som handlar om såna frågor, framförallt profeterna som läses lite i vår kyrka idag.

  6. Profilbild för Jonas Eriksson
    Jonas Eriksson

    Hej igen,

    Hela Bibeln handlar om Jesus; från Första Mosebok till Uppenbarelseboken.

    Profeterna pekar mot korset. En kyrka som inte predikar korset är inte en kyrka för den som vill följa Jesus. Jesus och han korsfäst är enda vägen för att få nåd hos Gud.

    Du kan gå till kyrkan varje söndag, under hela ditt liv, utan att för den skull vara kristen.

    Med vänlig hälsning,

    Jonas

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Hej igen Jonas. Jag hoppas det gått fram att jag håller med dig om att Jesu kors är centrum i både bibeln och världshistorien. Det betyder dock inte att vi aldrig kan prata om något annat?

      1. Profilbild för Jonas Eriksson
        Jonas Eriksson

        Hej igen,

        Nej, men tänk om kyrkan prioriterade evangeliet, Bibeln, synd och vägen till frälsning.

        En levande kyrka är, där Jesus alltid står i centrum, är den enda vägen framåt.

        Med vänlig hälsning,

        Jonas

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.