• Vandra Vägen
  • Nattens jägare och anteckningar från Jerusalem
Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Nattens jägare och anteckningar från Jerusalem

 

Nattens jägare av Mattias Lönnebo. Läst på skärm.

Nattens jägare av Mattias Lönnebo. Läst på skärm.

Ibland brukar jag tipsa om böcker här på Vandra Vägen. Nu har jag två på en gång som jag kan rekommendera. Den ena är den senaste boken av Mattias Lönnebo (vars böcker jag brukar skriva om här så det gäller att hålla stilen), den andra är en tegelstenstjock seriebok om ett år i Jerusalem.

Först lite om Mattias Lönnebos bok ”Nattens jägare”. Som du ser på bilden har jag testat att läsa den på telefonen. Det är kanske ingen höjdare men då jag läste högt för min fru så stördes jag nog mindre av det än jag hade gjort annars.

”Nattens jägare” är en spännande historia för ungdomar där en handling som kretsar kring nynazism och personligt mod vävs ihop med en märklig drömsyn och mystiska krafter. Jämfört med författarens tidigare böcker tycker jag att han tagit ett steg framåt i sitt berättande. Språket är bra och jämnare än tidigare och den mystiska drömsynen är riktigt fängslande. Slutet är i min mening väl våldsamt och det hade nog varit bra om skurkarna hade fått en mindre svartvit framtoning. Jämfört med tidigare böcker är det också svårare att hitta regelrätta bibelparalleller (vilket ju är en sport för bibelnördar som jag förstås) eller se tydliga kristna teman men det har kanske å andra sidan gjort berättelsen mer mångtydig. Många saker i berättelsen (såsom den mystiska amuletten huvudpersonen bär på och våldet som utövas i det godas namn) öppnar upp för vidare tankar om gott och ont eftersom det inte är så helt självklart om de goda handlar gott helt igenom.

Ta och läs boken eller tipsa en ungdom.

Anteckningar från Jerusalem av Guy Delisle.

Anteckningar från Jerusalem av Guy Delisle.

När jag stötte på ”Anteckningar från Jerusalem” av Guy Delisle på biblioteket i Lidköping så insåg jag nästan genast att jag läst flera serieböcker från samma penna tidigare. Delisle har tidigare skildrat livet i en av Kinas största exortindustriorter i boken ”Shenzhen” och i ”Pyongyang” gjorde han en kuslig beskrivning av hur det var att vara utländsk arbetare i kommunistiska Nordkorea. Hans tecknade dagboksstil gör att man kommer nära vardagen i landet och får se på tillvaron där med hans ögon.

Nu har Delisle levt ett år i Jerusalem. Medan hans fru arbetat för läkare utan gränser har han passat barnen och tecknat.

Jag har själv aldrig varit i Jerusalem men jag har hört en och annan berättelse därifrån. Nu efter att ha läst boken känns det nästan som att jag varit där. Man får följa vardagslivet mellan bosättningar, religiösa grupperingar, heliga platser, våld och aggression, avkoppling och zoohäng med barnen, muren, religiösa högtider och mycket annat. Vare sig man varit i Jerusalem eller inte, vare sig man har särskilt intresse för staden av religiösa skäl eller inte så tror jag att den här mycket tjocka serieboken har något att ge var och en.

Även den här boken vill jag alltså rekommendera, och kan du få tag i hans bok om tiden i Nordkorea så är den också ett måste för en sällsynt inblick i livet i världens slutnaste land. Jag har nu också förstått att han tecknat en bok om Burma men den återstår än så länge för mig att få tag i.

Det var dagens boktips. Håll tillgodo.

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.