Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Historiens historia. Och lite Nofret.

 

"Gud är ett verb" av Ola Wikander.

”Gud är ett verb” av Ola Wikander.

Här är ytterligare några böcker jag läst. Jag tänkte skriva någon rad om dem innan jag kommer till rubrikens ämne, historien om historien.

Ola Wikander har fått en del uppmärksamhet för sin senaste bok ”Gud är ett verb”. Wikander undervisar vid religionsvetenskapliga institutionen i Göteborg och är typ jämnårig med mig men redan sedan länge expert på en hel drös döda språk. I den här boken skriver han om gamla testamentet ur ett historiskt-kritiskt perspektiv. Det är inte så mycket där som chockar mig eftersom jag ju ändå ägnat några år åt bibelvetenskap. Däremot kanske det kan vara ovant för en del att se på bibeln ur ett annat perspektiv och hur den text vi har framför oss idag hör hemma i ett historiskt sammanhang. En rätt bra bok tycker jag det är även om det för min del kom nya saker mest mot slutet. Har du läst den?

Nofret.

Nofret.

Sedan har jag i samma veva (det blandas högt och lågt här) läst den gamla äventyrsserien om ”Nofret” som likt en Tintin i den antika världen äventyrar runt i det gamla Egypten och på annat håll. Åtminstone längre fram i serien tycker jag det är riktigt bra serier och man får också lära sig ett och annat på kuppen. Om den stora staden Ugarit som numera är känd för de skriftfynd som gjorts där till exempel. Jag hade en gång i tiden som motto att ”allt jag vet har jag lärt mig från serier” och det var inte menat som bildningsförakt utan för att man faktiskt snappar upp rätt mycket från välresearchade serier. Och så är det ofta kul.

Äntligen till saken. En spännande sak som Wikander tar upp i sin bok är det faktum att det egentligen inte alls är självklart att se historien som ett meningsfullt förlopp där händelserna har innebörd som i en berättelse. I många kulturer ser man på vår tidsbundna existens som ett meningslöst fängelse att försöka fly. Att det är som det är med vår kulturs syn på historia (med ursprung, teman, brännpunkter och ett slutligt mål historien är på väg mot) beror enligt Wikander just på gamla testamentet (och får man säga i ännu högre grad hela bibeln men han håller sig i GT). För de gamla hebreerna (och som jag förstått det för en del omgivande folk också) så var historien en arena där Gud handlar och leder utvecklingen mot de mål han berett. All historia i bibeln är ”frälsningshistoria” eftersom den är en enda stor berättelse om Guds handlande med sitt folk. Ingen händelse ses som meningslös utan det finns en riktning.

Detta lever alltsedan dess kvar i vår föreställningsvärld. Med en mer upplysningsfilosofisk touch tänker sig många till exempel att allt bara kommer bli bättre och bättre så länge förnuftet får råda. Även ateistiska regimer som kommunismen såg utopiska tillstånd som historiens mål, något man alltså egentligen har i arv från bibeln.

Rätt coolt ändå. Bibeln införde historien. wow.

Kommentarer

11 svar till ”Historiens historia. Och lite Nofret.”

  1. Profilbild för rosa
    rosa

    Har inte läst den än Wiklanders bok men den står på min ”to läsa” lista. 🙂
    Verkar spännande.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Den kan du gott läsa. Allmänbildande kring bibeln- väcker säkert en del frågor men sånt är ju inte du rädd för.

  2. Profilbild för Rebella

    Är inte den historiesynen, med vandring mot ett mål, något som historievetenskapen försökt avlägsna sig ifrån?

    (Om vi skulle börja diskutera denna diskussion, utför vi metadiskussion vid ett blogginlägg om metahistoria)

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Det blir meta får man säga. Å ena sidan låter det som en rimlig idé att försöka sluta tänka så om historien men å andra sidan bygger kanske hela historievetenskapens grund på det? Kan man tänka sig att historia blir helt ointressant om den inte får göra meningsfulla berättelser om världen?

      1. Profilbild för Rebella

        Vi vill ju så gärna ha mönster i allt. Det sker kanske ett skifte, någonstans, där den vetenskapliga historien slutar vara så mycket ”berättelser”? Jag tänker att vi idag har en hel del berättelser kring historia som inte är direkt vetenskaplig. På många sätt är vår tids berättelse om Andra världskrigets nazister och judeutrotningen berättelsen om Ondskan och om Kampen mot ondskan. Därför förefaller det så obegripligt att Sverige betraktade Andra världskriget som i största allmänhet stormaktspolitik som man gjorde bäst i att hålla sig utanför, och så uppstår en berättelse om Sverige som fyllt av halvnazister.

        1. Profilbild för Tomas Jarvid

          Tänkvärt. Berättelser finns ju för att skapa sammanhang i händelser men de kan lika gärna dölja som lyfta fram sanningen. Jag vet inte mycket om historievetenskapen egentligen men trenden i humaniora verkar vara att man rör till bilden och problematiserar så mycket som möjligt så att de klara linjerna förstörs. Kanske det enda vettiga att göra men det blir lätt tråkigt att förlora berättelserna.

          1. Profilbild för Rebella undrar

            Möjligen menar vi inte samma sak med ”mål”. Jag menar arr tanken att historien ”strävar” någonstans är artonhundratalsmässig och vetenskapligt övergiven. Däremot får man ju skapa linjer i skeendena för att se trender.

            Får kanske läsa Wikanders bok till slut. Eller så räcker det att be en kompis som läst den kika på det här.

          2. Profilbild för Tomas Jarvid

            Jag ser det som troligt att positivismen under 1800-talet är en sekulariserad version av den kristna historiesynen, liksom man kan hitta något liknande i kommunismen.

  3. Profilbild för Simon
    Simon

    Har ej läst Wikanders bok, men har hunnit tänka exakt den tanken själv. Eller snarare, att Gud i första hand bör beskrivas med verb. Detta efter att ha påverkats av hebreiskan, förstås.
    Så låt oss försöka använda så mycket verb som möjligt när vi talar om Gud och när vi ber till honom.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Menar du omskrivningar som ”han som kommer” eller så då?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.