Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Vad har predikan med andlighet att göra?

Andligt?

Andligt? Torrt?

När jag var student hade vi en rolig liten kurs i ”spiritualitet” som gick ut på att vi läste andliga klassiker och pratade om dem. Fint att få byta perspektiv ibland mitt i de akademiska studierna.

På första lektionen fick hela klassen hjälpas åt att spåna fram alla möjliga saker som kan beskrivas som ”andliga” i kristna gudstjänster och sådant finns det förstås mycket av. Det intressanta var att läraren sedan kommenterade något som INTE stod på tavlan när vi spånat klart, och som dessutom inte gjort det vid något tidigare tillfälle han haft kursen heller.

Predikan.

Ingen associerade visst i första taget att andlighet och predikan hade med varandra att göra. Ändå var de flesta i rummet lutheraner och med hög uppfattning om predikans värde.

Det där tycker jag var väldigt intressant. Jag vet för egen del att det finns få saker i gudstjänsten som verkligen kan bränna till och få mitt hjärta att sjunga som en riktigt bra predikan. Jag vet också att de tillfällena ofta är sällsynta och att man oftare kan bli rastlös eller rentav sur över en predikan som inte säger något just.

Tanken med predikan är att den ska vara en brygga mellan bibeltexterna och våra liv. Då är det helt självklart att det är fråga om något ”andligt” som händer under predikan?

Vad säger du kära läsare? När tycker du att predikan blir angelägen för dig? Vad är det som händer då? Skriv gärna en kommentar!

Kommentarer

15 svar till ”Vad har predikan med andlighet att göra?”

  1. Profilbild för Malin
    Malin

    Jag går inte i på gudstjänst så ofta, ca varannan månad. Därför känner jag att de gångerna måste bli ”bra”. En bra predikan tycker jag skall förklara bibeltexten och sätta den i ett sammanhang, gärna knyta an till en modern företeelse eller till en aktuell händelse. Den får gärna vara lite pekpinneaktig, om du förstår vad jag menar, och sätta fingret på saker som inte är bra i samhället idag och ge råd om hur vi kan bättra oss. Den får inte vara för lång, då tappar jag fokus och tankarna driver iväg.
    När en predikan är riktigt bra ger den mig något att fundera över och diskutera hemma. Den kan följa mig länge och dyker upp i vardagssituationer när jag minst anar det.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Det finns mycket på önskelistan märker jag. Det är skönt att höra att det finns förväntningar på predikan. Kort, utförlig, utmanande, bibelutläggande och tankeväckande alltså. Vet inte om jag vågar lägga upp mina här längre?

      1. Profilbild för Tomas Jarvid

        😉 ska jag lägga till. Och hjärtligt välkommen till bloggen.

  2. Profilbild för Alexandra
    Alexandra

    En angelägen predikan för mig är en predikan som följer mig hem. Orden ska sätta igång något hos mig, en tanke, en insikt, en fråga. Något att ta fasta på under kyrkkaffet tillsammans med andra eller inombords i samtal med Gud. En predikan får gärna utmana och provocera, inte bara vara igenkännande, då har den berört på djupet.

    En motfråga, enkelt ställd, tycker alla präster om att predika?

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Präster tycker väl olika mycket om olika saker i sitt arbete. Många gånger kan nog situationen kring predikan också vara ganska otacksam. Många präster tycker till exempel att det är ”roligare” att tala på begravningar för då lyssnar folk på vad man säger. Välkommen till bloggen hoppas du ska trivas här!

  3. Profilbild för Thorsten Schütte
    Thorsten Schütte

    Jag tycker en predikan är som bäst när den glimmer till med en oväntad ny vinkling, något man inte tänkte på innan. Ett exempel: predikan över att Jesus botar en blind. Prästen påpekade att den blinde kallades Bartimaios, alltså Timaios son. En funktionshindrad var så oviktig, att han inte kallades med sitt eget namn utan bara som son till någon. En ny insikt!

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Det där var nytt för mig nu och jag tackar och bockar för ny kunskap. Såna detaljer är guld värda.

  4. Profilbild för Lena P

    Det finns inte mycket som är bättre än en bra predikan! Men jag är ruskigt besviken över min nya.församling – ingen av prästerna klarar av att skapa den där bryggan mellan bibeltexterna och våra liv. Tyvärr. Jag börjar ångra att jag flyttade. Längtar så efter att få höra bra predikningar. Och att få vara med och dialogpredika igen.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Det var tråkigt att höra. Det är mycket man ska tänka på när man flyttar…

  5. Profilbild för Rebella

    Nu skriver jag min kommentar här på senaste blogginlägget, så jag hittar igen det:

    Hur definierar hr Jarvid andlighet?

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      En hel massa kommentarer, helt klart. Roligt att du tar dig tid att läsa så mycket av bloggen. Det viktiga när det gäller andlighet är för mig att det inte är något som är skilt från de liv vi lever. Man skulle kanske lika gärna kunna säga att jag är skeptisk mot ”överandlighet” men vem är inte det? Jag är förstås för en väldig massa uttryck för andlighet, konstig präst vore jag annars. En god andlighet är som jag ser det beroende av en god teologi, de förutsätter varandra. Jag brukar värja mig och sätta citationstecken kring ordet andlighet i bloggtexterna som ett försök att markera att det inte är givet att andlighet är vad vi föreställer oss. Ur ett lutherskt perspektiv är inte gatsoparens yrke lägre eller mindre värt i guds ögon än prästens.

      1. Profilbild för Rebella

        Haha, du verkar inte gilla strikta definitioner! Jag kan tänka mig ett gäng definitioner på andlighet. SAOB gör mig inte mycket klokare. Det hjälper inte direkt att bokstaven A i SAOB är från 1800-talet.
        http://g3.spraakdata.gu.se/saob/show.phtml?filenr=1/12/64.html
        http://g3.spraakdata.gu.se/saob/show.phtml?filenr=1/12/62.html

        Här fick vi flera olika betydelser. Jag tror vi blandar dem hej vilt och därmed ofta missförstår varandra. Dessutom finns fler betydelser än de som står i SAOB. I vissa sammanhang betyder andlighet ungefär ”nåt slags religiositet fast utan någon gud”… eller oavsett om vi blandar in någon gud eller ej. Andlighet blir då ungefär det som finns kvar om vi tvättar bort utsagor om Gud i religionen och lämnar kvar känslan för kyrkorummets helighet, en plats där man kan tända ljus och det känns på något sätt meningsfullt fast man inte kan förklara varför.

        Nu drar du upp teologi upp mitt i alltihop också. Frågan är hur dessa två relaterar till varandra. En möjlig distinktion och relation som jag kan tänka mig är

        teologi = teori
        och
        andlighet = kontakt

        Typ. Fast byt ut likamedtecknen mot ”ungefär lika med”.

        1. Profilbild för Tomas Jarvid

          Jag tror inte bara det är att jag är dålig på definitioner utan andlighet är nog också väldigt svårdefinierat. Ännu knepigare eftersom jag för egen del bara är intresserad av andlighet som är förenlig med kristen tro och då blir ju teologin viktigt. Jag skrev lite om det för ett tag sedan under ”som vi ber så tror vi”. Kanske rätt bra uttryckt egentligen att andlighet är ”praktiken”. I så fall rör det sig kanske mest om bön och handling?

          1. Profilbild för Rebella

            Jag skrev inte att du var dålig på definitioner, däremot inte så intresserad! Absolut att detta är svårdefinierat.

            Andlighet som praktik. Kanske… i så fall även ibland ganska passiv ”handling”, där man mest bara tar emot utan att nödvändigtvis ha tagit initiativet därtill (konstigt uttryckt, hoppas du förstår vad jag menar).

            Praktik som handlar om att handla rätt mot andra människor faller däremot i min begreppsvärld inte under begreppet andlighet. För mig är begreppet försett med en liten inbyggd varningsetikett. Det kan försvinna ut i en massa häftiga upplevelser som inte nödvändigtvis har med så väldigt mycket annat än själva upplevelsen att skaffa… man ser detta sistnämnda i både kristen och icke-kristen kontext, hävdar jag bestämt.

          2. Profilbild för Tomas Jarvid

            Vi verkar vara överens om en hel del om det luriga i att använda ordet. Om man vill kan man ersätta handling med ”förhållningssätt”, det rymmer fler situationer och passar nog bättre i det här sammanhanget.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.