• Vandra Vägen
  • Det börjar med en trädgård och slutar med en stad
Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Det börjar med en trädgård och slutar med en stad

Metropolis?

Metropolis?

Jag lyssnade klart på ljudboken av Lasse Bergs ”skymningssång vid kalahari” för ett tag sedan. Eld och lågor över det jag läst tänkte jag skriva en bloggpost på temat ”Lasse Berg och syndafallet” men så upptäckte jag att jag redan skrivit den bloggposten för länge sedan. ”Syndafallet enligt Lasse Berg”.

Utöver det som står där rekommenderar jag att man läser även ”skymningssång”. Här får vi höra om hur människan blev bofast, lärde sig odla, bildade byar och städer, specialiserade sig som hantverkare och annat, fick ägodelar att försvara och därför plötsligt också anledning att bruka våld mot varandra. Mord. Och krig. Berg gör en biblisk referens när han nämner Kain och Abel som typiska representanter för hur bofasta bönder (Kain som odlade) fick övertaget gentemot nomaderna (Abel som skötte får) och till slut dominerade helt.

Inte nog med det. I takt med det nya livet kom också sjukdomar och sociala problem på allvar in i människans tillvaro. Mänskligt orsakad miljöförstöring har följt oss betydligt mycket längre än vi ofta föreställer oss. På många sätt känns det rimligt att se detta som ett historiskt skeende som återspeglar bibelns berättelser om människans fall.

Men så tänker jag då på något min vigningsbiskop Erik Aurelius påpekade en gång. Att bibelns berättelse om människan börjar i en trädgård men slutar med en stad, att det nya Jerusalem kommer ner från himlen.

Vår mänskliga kultur har lett oss till mycket svårigheter. Samtidigt har den gett oss otroligt mycket vi inte skulle vilja vara utan. Inget gott behöver som jag tolkar bibeln förgås. Det kristna hoppet innehåller också att våra årtusenden av kulturutveckling med Guds hjälp kan förhärligas tillsammans med resten av skapelsen.

Det här är lite luddigt uttryckt  och tänkt också kanske men ändå. Gud sopar inte undan det vi människor med möda skapar. Han ser till att det ska fullkomnas istället. Det är för mig en mäktig tanke.

Har du tänkt i de här banorna? Skriv en kommentar!

Kommentarer

8 svar till ”Det börjar med en trädgård och slutar med en stad”

  1. Profilbild för Alma-Lena

    Jaga har hört detta förr men fick då intrycket att denna teologi menar att Gud skapar ordningen det här känns mer sympatiskt, vi är Guds medskapare.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Så uppfattade jag poängen men man kanske kan tänka sig att det handlar en del om ordning ur kaos också. Nyskapelse av det som fallit och så.

  2. Profilbild för Marcus H
    Marcus H

    Många fascinerande paraleller i Kalahriböckerna och Bibeln.

  3. Profilbild för Kerstin Gross
    Kerstin Gross

    Jag gillar också Lasse Bergs böcker, men ibland tycker jag att han är illa ute när han resonerar kring evolution av människans sociala förmågor. Då låter det som om han blandar samman ”är” och ”bör vara”, faller i den naturalistiska fällan om man så vill. Resonemanget går ut på att visa på att evolutionen gjort oss till sociala varelser med förmåga till samarbete i större grupper, och vi bör följa det vi har naturlig fallenhet för. Men det är ju en vansklig tanke – förmåga till samarbete är förstås bra, men inte för att det är naturligt utan för att det leder till bra konsekvenser. Åtskilligt som också kan ses som naturligt nedlagt i oss leder till dåliga konsekvenser. Det kan vi välja bort genom att vi också har förmåga att reflektera, diskutera och bestämma att avstå från. Jag undrar vad du tänker om det?

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Det var intressanta synpunkter på Berg, särskilt ur kristet perspektiv. Kristen tro hävdar ju att vi ska anstränga oss rätt mycket för att göra sånt som inte alls ter sig som naturligt för oss i avseendet ”det vi gör reflexmässigt”. Jag tror att det evolutionära perspektivet inte riktigt räcker för att förklara det mänskliga livet, vi har på något sätt fått möjlighet att ha självdistans och kunna stå över oss själva i våra bästa stunder.

      1. Profilbild för Kerstin Gross
        Kerstin Gross

        Då återstår ju bara några små detaljer: När ska vi avvika från det som förefaller naturligt och hur ska vi göra i stället? 🙂

        1. Profilbild för Tomas Jarvid

          Ja säg det. I kyrkan är ju rätt svar att man ska göra som Jesus men det kan man ju inte säga i andra sammanhang. Annars är det intressant att det ändå är ganska universellt hur vi ser på en del goda och onda handlingar tvärsöver mänskligheten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.