Bön om sinnesro -med förbehåll


Stanna och förlika sig?
Stanna och förlika sig?

Det är fredag och återigen ägnas dagens bloggpost åt en bön att be minst en gång (till?).

Många känner till ”sinnesrobönen”. Den skrevs av Reinhold Niebuhr, en inflytelserik protestantisk teologi, och har bland annat spritts mycket i tolvstegsrörelsen. Här är en något längre version (som jag tror också är skriven av honom men man vet ju aldrig). Precis som i den korta versionen finns det mycket att meditera över i de ord som sägs. Kanske typiskt en teolog att lägga in förbehåll i en vacker och enkel bön? Så, låt oss be:

Ge mig sinnesro att acceptera det jag inte kan förändra, mod att förändra det jag kan, och förstånd att inse skillnaden.

Låt dock aldrig min sinnesro bli så total att den släcker min indignation över det som är fel, vrångt och orätt. Att tårarna slutar rinna nerför mina kinder och vreden slocknar i mitt bröst. 

Låt mig aldrig misströsta om möjligheten att nå en förändring bara för att det som är fel är lag och normalt, att det som är vrångt och orätt har historia. Och låt mig aldrig tvivla på förståndet bara för att jag är i minoritet. Varje ny tanke startar alltid hos en ensam. Amen

Jag lägger också in det här fotot, det kanske kan leda till fler tankar om när och hur det är bra med sinnesro, accepterande och mod?

Fattig flicka plockar korn att äta.
Fattig flicka plockar korn att äta.

2 kommentarer

Geddfish säger
30 januari 2015 – 12:17

En underbar bön, hela versionen! Tack för den.
Ja, jag ska nog få sinnesro och skingra tankar när jag åker med till Stockholm nu i eftermiddag och är med på Gospel.
Let the Church say Amen.

Tomas Jarvid svarar
21 april 2019 – 03:00

God gospel önskar jag dig!

Sven Björnsson säger
23 januari 2018 – 10:26

Jag tycker sinnesrobönen är bra. Jag tycker förbehållet är vidrigt. Så gör man om bön om sinnesfrid till bön om hat. Gud, låt mig hata dom som förtjänar det så att inte "vreden slocknar i mitt bröst". Är det det kristendom? Är det förenligt med kärleksbudskapet? Har verkligen Reinhold Niebuhr skrivit förbehållet? Jag tror inte det tills motsatsen är bevisad.

Tomas Jarvid svarar
21 april 2019 – 03:00

Hej Sven! Tack för det du skriver. Fortsätt du be sinnesrobönen på det sätt som är till mest glädje för dig. Jag håller inte med om att det är samma sak att hata och att känna ilska över orättvisor, det handlar väl om det där svåra i att skilja mellan sak och person antar jag.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.