Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Bön om sinnesro -med förbehåll

Stanna och förlika sig?

Stanna och förlika sig?

Det är fredag och återigen ägnas dagens bloggpost åt en bön att be minst en gång (till?).

Många känner till ”sinnesrobönen”. Den skrevs av Reinhold Niebuhr, en inflytelserik protestantisk teologi, och har bland annat spritts mycket i tolvstegsrörelsen. Här är en något längre version (som jag tror också är skriven av honom men man vet ju aldrig). Precis som i den korta versionen finns det mycket att meditera över i de ord som sägs. Kanske typiskt en teolog att lägga in förbehåll i en vacker och enkel bön? Så, låt oss be:

Ge mig sinnesro att acceptera det jag inte kan förändra, mod att förändra det jag kan, och förstånd att inse skillnaden.

Låt dock aldrig min sinnesro bli så total att den släcker min indignation över det som är fel, vrångt och orätt. Att tårarna slutar rinna nerför mina kinder och vreden slocknar i mitt bröst. 

Låt mig aldrig misströsta om möjligheten att nå en förändring bara för att det som är fel är lag och normalt, att det som är vrångt och orätt har historia. Och låt mig aldrig tvivla på förståndet bara för att jag är i minoritet. Varje ny tanke startar alltid hos en ensam. Amen

Jag lägger också in det här fotot, det kanske kan leda till fler tankar om när och hur det är bra med sinnesro, accepterande och mod?

Fattig flicka plockar korn att äta.

Fattig flicka plockar korn att äta.

Kommentarer

18 svar till ”Bön om sinnesro -med förbehåll”

  1. Profilbild för Geddfish

    En underbar bön, hela versionen! Tack för den.
    Ja, jag ska nog få sinnesro och skingra tankar när jag åker med till Stockholm nu i eftermiddag och är med på Gospel.
    Let the Church say Amen.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      God gospel önskar jag dig!

  2. Profilbild för Sven Björnsson
    Sven Björnsson

    Jag tycker sinnesrobönen är bra. Jag tycker förbehållet är vidrigt. Så gör man om bön om sinnesfrid till bön om hat. Gud, låt mig hata dom som förtjänar det så att inte ”vreden slocknar i mitt bröst”. Är det det kristendom? Är det förenligt med kärleksbudskapet? Har verkligen Reinhold Niebuhr skrivit förbehållet? Jag tror inte det tills motsatsen är bevisad.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Hej Sven! Tack för det du skriver. Fortsätt du be sinnesrobönen på det sätt som är till mest glädje för dig. Jag håller inte med om att det är samma sak att hata och att känna ilska över orättvisor, det handlar väl om det där svåra i att skilja mellan sak och person antar jag.

  3. Profilbild för Marie
    Marie

    Är detta verkligen Reinhold Neibuhrs grundtext, eller är den omskriven ?

  4. Profilbild för Marie
    Marie

    Inte originaltexten.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Hej det är den enda jag har sett tror jag, har du någon annan variant? Jag har inte gått till tyskan och kollat.

  5. Profilbild för Ola
    Ola

    Som AA-medlem, någon som tidigare missbrukat men som lyckats bryta det och som sedan nyktert kan leva vidare, är sinnesrobönen i kortversionen (de två första raderna i bönen) ett välbekant inslag på möten där f.d. missbrukare delar med sig av sina erfarenheter och stärker varandra. Ett fantastiskt forum som hjälper många att öka sin sinnesro.

    Men att läsa de tillagda raderna öppnar upp dörren till ännu en dimension. Vi skall nog inte vända bort våra ansikten från oförätter bara för att vi inte rår på dem. I min ”tro” är jag övertygad om att förmågan att med andra bryta eller besegra oförrätter är ännu högre än att bara söka sitt eget lugn. Däremot är harm, ilska, rädsla och maktlöshet som förlamar ett ganska meningslöst tillstånd? Jag behöver kunna stänga av oro från krafter jag inte kan påverka men önskar att det lugnet så småningom skall ge mig kraft att gå vIdare och våga/kunna bidra till att förändra ihop med andra goda krafter, att känna empati och att hjälpa eller att förmå stå upp mot ”ondskan”.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Fint att ta del av dina tankar om detta Ola! Det blev ett bra komplement till bloggposten.

  6. Profilbild för Gillis Sahlberg
    Gillis Sahlberg

    Hej.
    Mitt dilemma är att förstå vad sinnesro innebär. Jag skall ha sinnesro för att kunna acceptera….För mig är accseptansen det viktiga. För mig är det svårigheten att ACCEPTERA känslan, vetskapen, okunskapen, för att kunna få sinnesro. Jag föreställer mig att om jag kan acceptera, så skulle jag kunna få sinnesro. Men hur öppnar jag upp acceptansen?

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Hej Gillis! Jag ber en bön för att du ska få ha sinnesfrid. Det är inte så lätta saker det där och jag tror en stor del av poängen med sinnesrobönen är att den är just en bön, att vi får be Gud om hjälp att få nå sinnesro och acceptans och mod att göra sådant vi tycker är svårt. Jag kan tyvärr inga särskilda knep för detta. Kanske att man också kan översätta sinnesro lite med insikt, om vi förstår åtminstone något av vad det är vi känner så är det nog lättare med acceptansen också. Jag ber för att du ska få förstå om det är något du behöver förstå.

  7. Profilbild för Anne Carlström

    Hej
    En bön som berör mig mycket.
    Jag har bara läst den första stycket innan.

    Den hjälper mig en bit på vägen.
    Ha en fin helg 🙏

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Vad glad jag blir Anne! Gud välsigne dig!

  8. Profilbild för Saga
    Saga

    Tack för att du lade ut den här.
    Jag ser att människor ofta är rädd för ilska. Danska psykologen Jesper Juul säger att ilska är vår tids tabu. Även om alla känslor är lika mycket värda. Jag tror även människor är rädda för att ta ansvar och gå till handling. Så det är bekvämt att hålla sig till den kortare versionen. Men det har lett till det samhälle vi har idag. Extremismen frodas, klassklyftorna ökar, sjuka lider och blir hemlösa. För vi är allt för blasé. Så tack för uppmaningen att gå till handling. Det är varje vuxen människas ansvar att säga ifrån mot orättvisor. /Saga

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Tack Saga. Jo jag har tänkt mycket just på detta med rädsla och kanske skrivit om det här en hel del också. Och det ligger mycket i detta att vi inte riktigt orkar engagera oss nuförtiden. Det är väl så mycket som distraherar tror jag.

  9. Profilbild för Elena Chiara Frödin
    Elena Chiara Frödin

    Hej, fint att läsa din version. Dock har jag en sinnesrobön som jag mer tror på att Reinhold Niebuhr skrev. Min teolog förmedlade denna bön och du kan finna den på CelebrateRecovery.
    Här kommer den: Gud, ge mig sinnesro, att acceptera det jag inte kan förändra, mod att förändra det jag kan och förstånd att inse skillnaden. Jag vill leva en dag i taget, njuta ett ögonblick i sänder, acceptera svårigheter som en väg till frid. Jag vill ta, som Jesus gjorde, denna syndiga värld som den är, inte som jag önskar att den skulle vara. Och jag litar på att du Gud, kommer att ställa allt till rätta, om jag överlåter mig till din vilja, så att jag kan bli rimligt lycklig i detta liv och fullkomligt lycklig tillsammans med dig i evigheten. Amen.
    Hälsningar Elena

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Tack Elena! Du har säkert rätt!

  10. Profilbild för Helmi

    Att vara “mindful” (medvetet närvarande) handlar om att vara fullt medveten om vad som sker i nuet, utan filter och utan att bedöma det som sker. Den viktigaste läran i Mindfulness, som är en träningsmetod i västvärlden sedan 70-talet men kommer ursprungligen från buddhismen. Alltså helt annat än kristendomen med Kristus Jesus i centrum, tron på Messias/ Kristus från början.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.