Sta Helena som konst i Götene

Konstverket i sin helhet

Det är länge sedan jag skrev något här om Götene och Skövdes lokala helgon sta Helena (men det finns mycket under den etiketten ute i kanten). Nu sedan jag trätt i tjänst har jag även fått tillfälle att se det nya textilkonstverk som tillverkats av en grupp kvinnor i Götene och nu finns i Götene kyrka.

Sta Helenas stympade hand droppar blod som blir en Helenaros.

Det är ett stort broderiarbete med många små motiv från berättelsen om Helena. Två svärd för två dråp, pilgrimsfärd till häst och pilgrimsmärke. Götene kyrka och relikskrinet där.

Pilgrimssymbolen broderad

Om du kommer till Götene kyrka kan du inte missa konstverket, det hänger rakt innanför dörren. Det har hänt en del även runtom för att synliggöra historien om Helena. Inne i Götene centrum finns det en vägvisare med helenamotiv och utanför kyrkan finns en rabatt med helenaros och annat. Men den gör sig förstås inte så mycket så här års.

En kommentar

Staffan Humlebo säger
15 februari 2015 – 09:44

Tack för St Helena ! Hon betyder en del för mig. Jag bodde i Skultorp söder om Skövde och åkte på min moppe till Vasaskolan varje skolmorgon och körde ned över St Helenas källa, bakom det gamla regementet. Blev intresserad och läste om henne och andra helgon. Kom till Rom några år senare och då var det kört för mig, måste till moderskyrkan !!

Förresten har jag en syster och fyra systerbarn i Götene ! Min syster jobbar inom äldrevården.

20 april 2019 – 10:32

Det vore kul att se Helenas källa i Skövde vid tillfälle. Här uppe finns det flera källor efter Helena. Det låter som att det kan vara farligt för lutheraner att fördjupa sig i helgonen? 😉